”Галъп”: ГЕРБ са само с 2% пред БСП при избори

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 20,3% от имащите право на глас, а за БСП – 18,4%, показват данни от проучване на "Галъп".

За Обединените патриоти - НФСБ, ВМРО и "Атака" - гласа си биха дали 10,1%, за ДПС - 6,3%, за партията на Веселин Марешки - 5,2, а за Реформаторския блок - едва 3,3 на сто от избирателите.  

ДСБ и АБВ имат по 1,4% подкрепа, а 1,2% - за БДЦ. Около процент са стойностите и за „Движение 21“ на Татяна Дончева. С по-нисък резултат остават, ДОСТ на Лютви Местан, „Зелените“ и „Глас народен“ на Светльо Виткови др. 

Експериментално тестване на потенциала на нов десен проект на лидера на ДСБ Радан Кънев дава ориентировъчни нива от 1,5%. Потенциалът на партията на Христо Иванов "Да, България" към този момент е около 1%. Жизнеността на тези проекти ще зависи най-вече от успеха на кампаниите и от коалиционната им политика, смятат от "Галъп".

Потенциална партия на шоумена Слави Трифонов пък показва високи стойности от 12%, като в идните месеци този потенциал би могъл да расте и би променил електоралната картина.

4,8% биха гласували с „Не подкрепям никого“, а 21,7% твърдят, че изобщо няма да упражнят правото си на вот.

Социолозите коментират, че преднината на ГЕРБ изглежда намаляла, инерцията на Патриотите и Марешки остава видима, а влизането на РБ може да се гарантира при сериозна кампания.

Резултатите показват моментното състояние и декларативните нагласи в неспокойно политическо време и са очевидно повлияни и от отминалите президентски избори. Затова и няма как да са прогнози за изборния резултат, подчертават социолозите.

Данните са от телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ сред 1007 пълнолетни българи между 19 и 21 декември. Изследването е независимо от външно финансиране. 

Най-вероятно предсрочните парламентарни избори ще се проведат напролет. БСП настояват това да се случи още на 26 март. Датата ще бъде насрочена от новия президент Румен Радев, който бе подкрепен от левицата. Лидерът й Корнелия Нинова вече направи заявка, че и на парламентарния вот ще победят ГЕРБ, както и на този за държавен глава.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини