ООН: От въздуха е ударен хуманитарният конвой в Сирия

Удареният през септември хуманитарен конвой в Сирия е бил поразен с "повече от един вид боеприпаси, използвани от повече от един самолет и тип самолет."

Това предадоха Ройтерс и БТА за огласения вчера доклад от разследването си на вътрешна анкетна комисия на ООН.

Ударът по хуманитарния конвой преди три месеца недалеч от Алепо получи силен межудароден отзвук и ускори края на американско-руското взаимодействие по повод сирийската криза.

Комисията не е могла да установи извършителя, но отбеляза, че не опозиционните сили, а единствено самолети на Сирия, Русия и коалицията, водена от САЩ, имат капацитета за извършат подобно нападение.

Тя добави, че е "доста малко вероятно" самолет на американската коалиция да е участвал.

Обратно, има "голяма вероятност" ударът да е бил нанесен от сирийските военновъздушни сили. Но комисията не може да стигне до категорично заключение, предаде Асошиейтед прес.

"Няма доказателства да се заключи, че станалото е умишлено нападение против хуманитарна цел", се казва в резюме на документа, огласено от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

В доклада пише, че загиналите са най-малко десет, а ранените - около 22. Общото събрание на ООН прие вчера решение да бъде съставен специален проучващ екип за конфликта в Сирия.

Той трябва да "събира, съхранява и анализира доказателства" и да работи по подготовката на съдебни дела за военни престъпления и нарушения на човешки права.

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини