Доналд Тръмп официално е избран за президент на САЩ

Доналд Тръмп се поздрави с официалното си избиране за президент на САЩ от електоралната колегия, предадоха Франс прес и БТА.

В изявление Тръмп обеща да обедини страната и да бъде президент на всички американци. Той определи победата си като поразителна и историческа. Тя стана възможна благодарение на пробуждането на милиони мъже и жени в цялата страна, отбеляза Тръмп.

Броени минути по-рано кандидатът на републиканците обяви официално своята победа, предаде Асошиейтед прес.

"Успяхме!", написа той лаконично в Туитър, след като си осигури необходимото мнозинство в електоралната колегия.

При преброени всички гласове Тръмп завърши с 304 гласа "за" срещу 227 за кандидатката на демократите Хилари Клинтън. За победа в 538-членната електорална колегия е необходимо мнозинство от 270 гласа.

Този праг бе преминат след гласуването на делегатите от Тексас - щат, спечелен от републиканците - въпреки че двама от тях прибягнаха до протестен вот.

Като цяло само няколко делегати не се съобразиха с волята на избирателите, които ги изпратиха в Избирателната колегия. Повечето от тези неколцина не подкрепиха никой кандидат, като израз на протестен вот.

Президентските избори в САЩ са непреки. На 8 ноември избирателите в страната гласуваха за членове на електоралната колегия, която официално определя държавния глава.

На 6 януари е свикано съвместно заседание на двете камари на Конгреса, които да утвърдят резултатите от гласуването в електоралната колегия. Тръмп ще стане 45-ият президент на Съединените щати на 20 януари, когато ще положи клетва.

Хиляди хора излязоха в понеделник на протести в Съединените щати против Тръмп и членовете на колегията бяха "залети" през последните дни с хиляди обаждания и писма с призиви да не го подкрепят. Тази кампания обаче не постигна резултат и не промени резултатите от изборите.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини