След Алепо Идлиб навярно ще е следващият кървав театър

Битката за Алепо угнети света, но това далеч не е единственият активен фронт в разкъсваната от война Сирия, пише наблюдател на Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Една от следващите цели на силите на сирийския президент Башар Асад вероятно ще бъде сърцето на контролираната от бунтовници територия, съседната провинция Идлиб.

Намиращата се западно от Алепо провинция е бастион на сирийския клон на Ал Кайда. Там са се събрали десетки хиляди бунтовници, много от които са избягали от други части на страната, така че е възможно Идлиб да се превърне в още по-кървав театър от Алепо.

Идлиб граничи с Турция и е само на няколко километра северно от Хама - централна провинция и ключова отбранителна позиция на крайбрежните бастиони на Асад и на намиращите се наблизо руски военни бази.

Следващият ход – и по-следващият

Запитан какъв ще е следващият му ход, Асад намекна, че първият му приоритет, след като укрепи района на град Алепо, ще е Идлиб.

"Кой ще бъде следващият град, зависи от това в кой град има най-голям брой терористи и в кой град има най-голяма възможност те да бъдат подкрепени логистично от други страни", каза той пред руски медии в интервю, дадено миналата седмица в Дамаск.

Загубата на град Джиср аш Шугур в най-западната част на Идлиб през лятото на 2015 г., а с него и на цялата провинция, накара Русия да се притече на помощ на силите на Асад, след което обърна хода на войната в негова полза.

Членове на опозицията се страхуват, че правителството и руските военни самолети ще постелят бомбен килим върху Идлиб под претекста, че е бастион на свързани с Ал Кайда екстремисти

Ръководството на "Фатах аш Шам" е базирано там, което може би ще накара западните сили да бъдат по-склонни да си затворят очите за масова военна кампания срещу провинцията.

12 хиляди евакуирани

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи днес в Туитър, че общо 12 000 цивилни са евакуирани до днес около обяд от източната част на Алепо, включително 4500 от полунощ, предаде Ройтерс.

Извеждането на цивилни и бунтовници е договорено и организирано в подробности преди няколко дни, но потръгна реално едва в нощта срещу понеделник.

Решението за евакуация бе взето при преговори между Русия, която е основен поддръжник на сирийския президент Башар Асад, и Турция, която подкрепя някои бунтовнически групи.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини