Михаил Константинов: Шансовете за кабинет са 50 на 50

Теоретично е възможно да бъде създаден нов кабинет в рамките на това Народно събрание и той да доживее до края на 2018 г., когато изтича мандатът на парламента, коментира проф. Михаил Константинов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Според него шансовете са „горе-долу 50 на 50“.

Такова правителство може да е с къс хоризонт и да падне скоро, може и да изкара целия мандат – въпросът е какво ще направи Народното събрание в това време, за какво ще се разберат да направи, посочи Константинов.

По думите му „който управлява в момента, ще губи политическо доверие и ще понася политически щети. Но не съм убеден, че на България са нужни бързи предсрочни избори“.

В момента сме в почти в огледална ситуация с 2005 г., когато БСП беше първа политическа сила, както сега е ГЕРБ. Опитаха се да направят правителство, гласуването в парламента пропадна, НДСВ върна мандата и той попадна в ДПС, което направи кабинет с премиер Сергей Станишев. Не откриваме нищо ново – третата партия взема мандата и го дава на първата, каза той.

Бойко Борисов няма да е премиер, той иска да оглави правителство, но когато ГЕРБ е спечелила избори, смята Константинов.

Ако се стигне до съставяне на кабинет, името на премиера няма да дойде от ГЕРБ, а от мандатоносителя.

Гостът добави, че е здравословно президентът, правителството и парламентът да са от различни политически спектри.

Проф. Константинов каза още, че е хубаво, че депутатите ще се съобразят с референдума, но той няма задължителна сила.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини