Очаква се Тръмп да спечели и официалния избор за Белия дом

Очертава се днес Доналд Тръмп да укрепи победата си в Избирателната колегия, въпреки усилията на опозиционни групи да повлияят върху членовете й и да го спрат.

Това пише „Уорстрийт джърнъл”, позовавайки се допитване до повечето избиратели в 538-членната колегия.

В днешния официален избор президентският пост ще бъде отреден на онзи кандидат, който събере гласовете на най-малко 270 електори (избиратели). В изборите на 8 ноември Тръмп победи в достатъчно щати, за да си осигури 306 гласа в колегията срещу 232, обвързани с кандидатурата на Хилъри Клинтън.

След изборите либерални групи призоваваха електорите, спечелени от Тръмп, се отметнат и да подкрепят Клинтън или друг кандидат, или изобщо да не гласуват.

Но републиканците казват, че могат да загубят само един от обвързаните с милиардера избиратели, следователно му остават повече от достатъчно гласове, за да си осигури президентството.

В четвъртък Асошиейтед прес обяви данни от допитване до над 330 членове на Избирателната колегия от двете партии. Изводът беше, че има малка вероятност за „бунт” в нея.

„Очакваме всичко да е в ред – каза вчера през „Фокснюс” републиканецът Райнс Прибъс, който ще оглави президентския кабинет. – Всичко ще мине много гладко.”

От създаването на Избирателната колегия през 1787 г. (в десетки нейни гласувания) е имало общо 157 избиратели „дезертьори”, такива, които не са гласували за кандидата, избран от техния щат, припомня „Уолстрийт джърнъл”. И никога „бунтовници” не са променили очаквания изход от гласуването.

"Те щяха да бъдат заклеймени"

Доналд Тръмп написа гневно послание в Туитър преди днешното гласуване предадоха АП и БТА.

"Ако множеството мои поддръжници действаха и заплашваха хората като онези, които загубиха изборите, те щяха да бъдат заклеймени и наричани с какви ли не имена!", гласи туитът на Доналд Тръмп.

Преди днес да се събере Изборната колегия членовете й бяха засипани с имейли, телефонни обаждания и писма с призиви да гласуват против Тръмп.

Всъщност по-рано Тръмп и поддръжниците му заплашваха хората, коментира АП.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини