Румен Радев: Готов съм да формирам служебен кабинет

Имам готовност да формирам служебен кабинет и да посоча премиер, заяви в предаването "Годината" на Дарик избраният за президент на България Румен Радев.

По негови думи парламентарни избори трябва да се проведат възможно по-бързо и по нов изборен закон, за какъвто настояват гражданите чрез участието си в референдума тази година.

"Въпросът е дали ще успее парламентът да го подготви, защото той трябва да бъде и качествен. Ако не бъде добър, ще заложи много мини в работата на следващото Народно събрание", коментира Радев.

Според новоизбрания президент парламентарните избори трябва да се проведат най-късно в края на март или началото на април. 

Той смята, че референдумът е наказал високомерието на политиците. "Те не очакваха хората да имат толкова силно изразено желание да видят във властта личности, хора с физиономия, с ясни ангажименти, а не неизвестни лица, прикриващи се зад паравана на партийния лист", добави Румен Радев.

Той подчерта, че трябва да има мажоритарен вот, но е необходимо той да се въведе по разумен начин, отчитайки се всички рискове.

Радев посочи, че е необходимо да се проучи опитът на останалите страни в Европейския съюз и да се избере най-добрият за България вариант. 

Румен Радев коментира и вероятността да бъде съставено правителство с мандата на Реформаторите и участието на ГЕРБ.

"Чух, че единствената и най-важната задача, заради което може да се случи това, е да се завърши новият изборен закон и да се въведе за парламентарния вот. Това е оправдано, но председателството на Съвета на ЕС чука на вратата. Политическото безвремие след оставката нанася своите вреди, всеки ден е от значение", посочи новоизбраният президент. 

Радев отново повтори мнението си, че Борисов не е имал основателна причина да подава оставка след вота за държавен глава.

На въпрос коя според него ще бъде думата на 2017 година, Румен Радев посочи "истина". 

Източник: dir.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Сл
    Сланинко
    2 0
    18:44, 17 дек 2016
    На Батьката му е тъжно че един истински генерал от армията а не генерал от пожарната вече стои НАД НЕГО Трудно му е на момчето но няма как трябва да събере маркучите да източи водата и затвори крановете на пожарния автомобил Идват други времена не като при ПЛЕВНЯТА
Последни новини