Хизбула: Примирието в Алепо е възобновено след преговори

Изпълнението на споразумението за примирие в северния сирийски град Алепо е било възобновено след интензивни преговори през нощта, съобщи Хизбула.

Преговорите са позволили "повторно консолидиране" на прекратяването на огъня, за да бъдат изведени въоръжените бунтовници от източните квартали на Алепо през следващите няколко часа. Това се казва в съобщение тази сутрин във военна медия на ливанското шиитско движение Хизбула, цитирано от Ройтерс и БТА.

Ливанското движение и неговият покровител Иран се сражават на страната на сирийския президент Башар ал Асад в конфликта в страната. Хизбула участва активно в битката за Алепо.

Жители на бунтовническия анклав в северния сирийски град изразиха надежда днес нестабилното споразумение за примирие все пак да започне да се спазва, за да може цивилните и ранените да бъдат евакуирани, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че новото прекратяване на огъня е влязло в сила през нощта и въпреки че сраженията са утихнали, има съобщения за сблъсъци, включително за бунтовнически атаки срещу позиции на правителствените сили и цивилни райони.

Първоначалното споразумение за примирие, договорено с посредничеството на Русия и Турция, трябваше да влезе в сила вчера. Това обаче така и не стана и хора напразно чакаха в студа и под дъжда да бъдат евакуирани.

Новото споразумение предвижда първо да бъдат изведени цивилните и ранените, а бунтовниците - през следващите дни, отбелязва ДПА. 

Остава неясно дали бойците ще могат да напуснат Алепо с личните си оръжия и каква ще бъде съдбата на членовете на групировката Джебхат Фатах аш Шам. Доскоро тя бе клонът на Ал Кайда в Сирия, преди да скъса с терористичната мрежа и да смени старото си име Джебхат ан Нусра.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин са се договорили в телефонен разговор вчера да положат съвместни усилия за започване на евакуация на цивилните и опозиционните сили от източната част на Алепо възможно най-скоро. Путин и Ердоган са подчертали необходимостта да се предотвратят нарушения на примирието.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини