Путин лично бил замесен в хакерската атака срещу САЩ

Руският президент Владимир Путин е бил замесен лично в хакерската атака по време на президентските избори в САЩ.

Това съобщава Ен Би Си, позовавайки се на двама свои източници от американското разузнаване. 

Путин лично е инструктирал как да бъде публикувана компрометиращата информация за демократите и по какъв начин да бъде използвана, цитира Ен Би Си АФП, на която се позова БГНЕС.

По думи на високопоставените служители от разузнавателните сили, разкритията могат да се ползват с "висока степен на доверие". 

Миналата седмица "Вашингтон поуст" написа, че по оценка на ЦРУ Русия е отговорна за кибератаката срещу имейли на американски личности и институции. Целта е била да се наклонят везните към кандидата на републиканците за президент - Доналд Тръмп. 

Като основен аргумент за твърдението, западните медии изтъкнаха неспособността на Путин да прости на Клинтън, която през 2011 г. подложи публично под съмнение легитимността на руските парламентарни избори. По-късно той я обвини и че е предизвикала уличните протести срещу него. 

Русия нарече "безпочвени" обвиненията на ЦРУ - "обвинения от непрофесионалисти, които нямат нищо общо с действителността". Оценката направи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Пред Ен Би Си анонимните източници на разузнаването споменават и още една предполагаема причина - намерението на Русия да демонстрира подкупността и уязвимостта на американската политика. С това тя цели да "отцепи ключовите съюзници на Щатите като им покаже, че САЩ вече не е надежден световен лидер, на когото може да се разчита".

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини