Поне 30% от конфискуваното ще отива за социални цели

Ако разликата между декларираното имущество и нетния доход надвишава 150 000 лева, несъответствието се счита за значително, реши парламентът.

Поправката влиза в сила с приети на второ четене промени в Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Досега определеното разминаване беше 250 000 лева. 

Най-малко 30 на сто от стойността на отнетото имущество ще се използват за социални цели, като условията и редът се определят с подзаконов нормативен акт на Министерския съвет. 

10 на сто ще са за повишаване на квалификацията и за стимулиране на служителите на комисията за отнемане на незаконното имущество, включени в общата численост на персонала. 

Проверката за незаконно придобитото имущество започва с акт на директора на съответната териториална дирекция въз основа на уведомление от административнонаказващия орган, когато срещу лице има влязъл в сила акт за административно нарушение, свързано с облаги над 150 000 лв. (досега 100 000 лв.) към момента на придобиването им, и не могат да бъдат отнети по друг ред. 

При проверката органите имат право да изискват обяснения от проверяваното лице и свързаните с него лица, както и сведения. Комисията и директорите на териториалните дирекции могат и да поискат от застрахователите разкриване на застрахователната тайна за проверяваните лица. 

Започналите, но неприключили до влизането в сила на този закон проверки и производства, се довършват по досегашния ред.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Лу
    Лукарски -седесарски
    0 -1
    14:57, 14 дек 2016
    Какво значи социални цели Аз го разбирам гербаджийски цели
Последни новини