Затвор за ексшеф на общинска фирма, прегазил 18-годишна

Върховният касационен съд остави в сила присъдата на Апелативен съд-Бургас срещу бившия шеф на „Бургасинвест“ Атанас Щерев, който прегази 18-годишно момиче.

Антоанета Димитрова беше убита на пешеходна пътека през януари 2014 година. 

През май 2016 година втората инстанция потвърди наложеното наказание от три години лишаване от свобода при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип. 

Апелативният съд увеличи размера на присъдените обезщетения за претърпени неимуществени вреди на гражданските ищци от 80 000 на по 150 000 лева, както и размера на присъдената държавна такса от 6400 лева на 12 000 лева.

Сега и ВКС потвърждава присъдата, като решението е окончателно. 

Фаталният инцидент става на 18,40 часа на 5 януари 2014 година, на ул. „Д. Димов“, срещу бл.37 в к-с „Зорница“ в Бургас. При управление на лек автомобил Щерев не намалил скоростта и не спрял преди пешеходната пътека, за да пропусне пресичащата по нея ученичка, допуснал катастрофа и по непредпазливост й причинил тежка черепно-мозъчна травма, която довела до смъртта й, пише в обвинителния акт.

Според петорната автотехническа експертиза, преди да тръгне по пешеходната пътека, Антоанета е била на неосветено място и Щерев е нямал обективна възможност да я види. При неосветено изходно място на пешеходеца водачът е имал техническата възможност да възприеме пострадалата на не по-малко от 40 м при опасна зона за спиране 36 метра. 

В този смисъл Антоанета не е попадала в опасната зона за спиране на колата. Подсъдимият е можел да спре и да предотврати произшествието, тъй като скоростта, с която е управлявал автомобила – около 48 км/час, е била по-ниска от скоростта, при която водачът е можел да спре в зоната на реалната си видимост на къси светлини - 51 км/час. 

Следователно той е имал техническата възможност да види пешеходката и да стори необходимото, за да предотврати удара. Като не е направил това, Щерев е проявил престъпна небрежност, разсеяност и невнимание на пътя, което е струвало живота на едно 18-годишно момиче, мотивира се съдът. 

Безспорно установено по делото обаче е неговото желание и готовност да помогне за лечението на пострадалата. Ани умира ден след катастрофата. 

Тогава Атанас Щерев казва пред медии: 

"Не съм убил Ани на пешеходната пътека, а на около 10 метра след нея! Движех се с не повече от 40-45 км/ч. Не съм разговарял по телефона и сам настоях да се вземе разпечатка на номера ми. Алкохол не употребявам, дрегерът показа на място 0. Съжалявам не по-малко от близките й за загубата. Не съм избягал, не се укривам. Дълбоко скърбя заедно с бащата Георги Димитров, който е дългогодишен професионален шофьор, познавам го и съм убеден, че разбира каква е била фактическата обстановка”.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини