От днес калориите на храните - на етикетите

Всички храни от хляба до дъвката, задължително от днес трябва да имат на етикета си данни за енергийната стойност на продукта.

Те ще се обявяват наред с количествата сол, захар, мазнини и веществата, които могат да предизвикат алергична реакция. 

От днес в България влиза в сила еврорегламентът, който задава тези изисквания. Той бе приет още през 2011 г., но на производителите и търговците бе даден достатъчно дълъг гратисен срок да подготвят информацията за продуктите си и новите етикети, съобщава в. "Сега". 

Новите правила целят потребителите да са наясно какво слагат на трапезата си и дали не купуват енергийни бомби. Регламентът се прилага за всички пакетирани храни и разфасовки, които се продават в магазини, заведения, пазари, училищни и болнични лавки и бюфети и прочие. 

"Хранителните стойности трябва да се посочват за 100 грама или за 100 милиграма и да съдържат следните два вида данни: енергийна стойност, която се измерва в килокалории или килоджаули, и количества: мазнини, наситени мастни киселини, въглехидрати, захари, белтък и сол", поясниха от Асоциация "Активни потребители" вчера. 

Повечето производители на хранителни стоки вече изписват и калориите, и съставките. Отделен въпрос е доколко е достоверна информацията. 

Задължителните данни може да се отпечатат направо на опаковката или на отделен етикет. Еврорегламентът повелява алергените да са изписани с открояващ се шрифт. Например, ако във вафлата има соя и фъстъци, това се обозначава, защото някои хора имат непоносимост към тези растения. Сусамът, целината, орехите, бадемите впрочем също са алергени. Затова и ресторантите, където продуктите за готвене обикновено са насипни, са длъжни да посочват в менюто си кои ястия съдържат такива съставки. 

Контролът е възложен на Българската агенция за безопасност на храните. Хранителните стоки, които са произведени преди 13 декември 2016 г. и вече са разпространени в търговската мрежа, могат да се продават до изчерпване на количествата, обясниха от БАБХ.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини