Цацаров поиска имунитета на Илия Илиев от ДПС

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска снемане на имунитета на депутата от ДПС Илия Илиев. 

Искането е във връзка с разследване за купуване на гласове по време на предизборната кампания ямболския избирателен район, където водач на листата бил Илиев. 

Според прокуратурата в предизборния щаб на партията в Ямбол в рамките на един месец са били провеждани срещи, на които, под претекст, че се набират застъпници за партията, били изготвяни списъци с личните данни на лица от ромската махала на Ямбол, на които впоследствие да бъдат предлагани и давани парични суми в размер от 30 до 50 лева, за да гласуват за Илия Илиев. При тези срещи Илиев заедно с друг кандидат на ДПС - Иван Тодоров, вербували трима души лица, които да осигурят гласове срещу заплащане. Лично Илиев е раздавал пари, за да се осигурят гласове в негова полза, твърдят от държавното обвинение. 

Разследването е установило, че в края на месец септември 2014г. Илия Илиев дал на един от разпитаните свидетели сумата от 2000 лева, за да бъдат склонени хора от ромската махала да упражнят правото си на глас в негова полза.

На 5 октомври 2014 г. Илия Илиев се срещнал с 8 лица, на които лично предложил сумата от по 20 лева, за да гласуват за него. След като свидетелите упражнили правото си глас, Илиев им дал общо сумата от 100 лева.

Първоначално разследването е започнато от Районна прокуратура Ямбол. След установяване на данни за престъпна дейност, осъществена и от лице с имунитет, то е изпратено и прието по компетентност от Софийска градска прокуратура. След събиране на още доказателства, наблюдаващият прокурор е отправил предложение до главния прокурор за внасяне на искане до Народното събрание за разрешение за наказателно преследване срещу Илия Илиев. Главният прокурор Сотир Цацаров е приел това предложение за основателно. Според искането му, налице са доказателства за ангажиране на наказателната отговорност на Илиев за това, че в периода 05.09.2014 г. - 05.10.2014 г. в гр.Ямбол, при условията на продължавано престъпление, съучастие като извършител с Иван Тодоров е организирал предлагането на имотна облага в размер на по 30 лева - 50 лева на лица от ромската махала на гр. Ямбол, с цел да ги склонят да упражнят избирателното си право при провеждане на избори за Народно събрание на 05.10.2014г в полза на определен кандидат - Илия Илиев, регистриран за кандидат за народен представител от ПП „Движение за права и свободи”/ чл. 167 ал. 3 пр. 1 вр. чл. 26 ал. 1 вр.чл. 20 ал. 2 вр. ал. 1 НК/.

Законова пречка за наказателното преследване на Илия Илиев е обстоятелството, че към настоящия момент същият е народен представител в 43 – то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет.

Главният прокурор е сезирал Народното събрание, тъй като съгласно чл. 70 ал.1 от Конституцията в тези случаи Парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване за извършените от народния представител Илия Илиев престъпления по чл. 167 ал. 3 пр. 1 вр. чл. 26 ал.1 вр. 20 ал. 2 вр. ал. 1 НК и по чл. 167 ал. 2 пр. 1 и пр. 2 НК.

Народният представител Илия Илиев е със снет имунитет и е обвиняем и по друго досъдебно производство на СГП, за длъжностно присвояване. По същото дело СГП привлече като обвиняем и бившия заместник министър в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев за умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай. Обвинителният акт по това разследване ще бъде изготвен до края на 2016г.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини