Борисов обсъди с новия руски посланик ”Белене” и ”Балкан”

Новият руски посланик в България Анатолий Макаров се срещна с министър-председателя в оставка Бойко Борисов в Министерски съвет.

Дипломатът е изразил съболезнования във връзка с инцидента в Хитрино, при който загинаха 7 души, се казва в съобщение, публикувано на Фейсбук страницата на посолството. 

Борисов е благодарил за подкрепата, запознал е Макаров с предприетите мерки и е подчертал, че действа Национален план за справяне с бедствия и аварии, а всички пострадали семейства са финансово подпомогнати. 

"Неведнъж съм казвал, че материалните щети се оправят, но, за съжаление, не можем да върнем човешкия живот", е заявил премиерът. 

"Ръководителят на руската дипломатическа мисия в София акцентира на това, че в последните месеци преди оставката на правителството бяха направени сериозни крачки напред в руско-българските отношения: постигната бе договореност за изплащане на дълга за АЕЦ „Белене“, посочен бе взаимният интерес от реализацията на газовия хъб „Балкан“, намерено бе приемливо и за двете страни решение за ремонта на двигателите на самолетите Миг-29“, съобщиха още от дипломатическата мисия. 

Макаров е заявил, че тази положителна динамика трябва да се запази и това е невъзможно без приемственост в политическата линия на самата България. Посланикът е изразил надежда, че конструктивният диалог ще бъде продължен и от следващия кабинет. 

"Бойко Борисов засегна въпроса за хъба „Балкан“ и отбеляза, че гаранция за успеха на реализацията му ще бъде съответното решение на ЕК – в това той бе подкрепен от посланика на Русия“, пише още посолството. 

Двамата са обсъдили засилване на отношенията в енергетиката, а също така актуалната политическа ситуация и теми от международния дневен ред. Те са се обединили около мнението, че кризата в Близкия изток може да бъде разрешена само чрез мирни преговори. 

"Войната не е решение. Трябват общи държавнически решения за преодоляване на мигрантската вълна към Европа и разрешаване на заобикалящите ни конфликти", е заявил Борисов, цитиран от МС. 

Двамата с Макаров са обсъдили въпроса за лицензирането на производството на леко стрелково оръжие в България.

Макаров за санкциите и "троянския кон"

Междувременно Анатолий Макаров даде интервю за българското издание на списание "Икономист", в което коментира санкциите срещу Русия и отношенията с България. 

На въпрос кой страда повече от евросанкциите от двете страни, той отговоря: 

"Русия също пострада от политиката на санкции на Вашингтон и Брюксел – неправилно би било да отричаме този факт. Заедно с това обаче ние не сме склонни излишно да драматизираме въведените рестрикции. Те имат и позитивен ефект върху нашата икономика, която се адаптира, снижавайки финансовата, икономическата и технологичната зависимост от страните от ЕС".

По думите му - по данни от български източници размерът на преките загуби за селското стопанство на България от ограниченията за внос в Русия на млечни и плодово-зеленчукови продукти от 2014 г. е около 20 млн. евро. 

По повод коментарите, че България е „троянският кон“ на Русия Макаров казва:

"В своя външнополитически понятиен апарат Русия се старае да не използва подобен род етикети, които освен всичко друго могат да обидят нашите партньори. България е член на ЕС и НАТО – за добро ли, за лошо ли. Паралелно с това народите на Русия и България са исторически свързани. Не считам, че страна, полагаща усилия за изграждането на самостоятелна външнополитическа линия, е правомерно да бъде наричана „троянски кон“. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Сл
    Сланинко
    2 0
    20:03, 12 дек 2016
    А с Плевнелиев срещал ли се е щото Плевнелиев щеше да ни води да превземем МОСКВА --а дали щяхме да я превземем кой ще ни каже ---Тодор Колев го нямаше даже
Последни новини