Аптеките дават лекарства на жителите на Хитрино без рецептурни книжки

Аптеките ще доставят лекарства на жителите на Хитрино, без да изискват рецептурни книжки. Това обяви пред журналисти във Варна министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов, цитиран от БТА.

Личните лекари в селата около Хитрино ще обслужват пациенти от пострадалото населено място без каквото и да е формализиране, уточни Москов. Той подчерта, че целта е хората да получат нормално медицинско обслужване, независимо, че документите им може да са изгорели, изгубени или да не могат да ги представят заради евакуацията.

Москов проведе среща с ръководствата на Военноморската и университетските болници, Спешния център и Центъра по трансфузионна хематология. След това пред медиите той оцени високо реакцията на системата при трагедията в Хитрино.

Професионална, прецизна и всеотдайна работа са показали екипите на Спешна помощ, Кръвните и спешните центрове в болниците, по оценката на здравния министър.

Петър Москов благодари на и на всички, които са дарили кръв след инцидента. Само във Варна кръводарителите са над 200. Дарители са откликнали във всички градове на страната.

Москов е категоричен, че към момента няма данни трагедията в Хитрино да е вследствие на терористичен акт. Той заяви като член на Националния щаб в отговор на журналистически въпроси.

Настанените във варненската университетска болница в Хитрино двама пациенти са стабилизирани. Състоянието им обаче остава тежко и все още има опасност за живота им. От днес едната жена е в съзнание и е контактна.

В стабилизирано, но тежко състояние са и двама от пациентите във Военноморската болница. Те са със сериозни изгаряния и съчетани травми.

Петър Москов обясни, че се е подобрило състоянието на други трима пострадали от Хитрино. Те поетапно могат да бъдат изкарани от реанимация и настанени в други клиники в лечебницата.

Москов посочи, че към момента не е необходимо други пациенти да бъдат пренасочени от Шумен към Варна. Ако се наложи обаче няма да има проблеми с транспортирането им.

Междувременно стана ясно, че вече 292 души и семейства от Хитрино са получили еднократна помощ от 325 лева. В района на трагедията са изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Цветан Васев и зам.-министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов. Те съдействат за спешната организация за изплащането на тази помощ, която се отпуска на пострадалите, за да могат да посрещнат най-належащите си нужди.

Три са пунктовете, където се отпуска еднократната помощ - в дирекциите "Социално подпомагане" в Шумен и Венец и в читалището в село Тимарево. Предварителните разчети показват, че повече от половината нуждаещи се домакинства вече са получили помощта.

Пакети с хранителни продукти също ще бъдат дадени на всички пострадали семейства.

По-късно пред журналисти в Шумен Петър Москов обяви, че и трите болници, в чиито спешни отделения са били приети пациентите от инцидента в Хитрино, ще бъдат компенсирани за направените финансови разходи.

Той още веднъж подчерта, че е разпоредено на всички общопрактикуващи лекари в района и около село Хитрино, както и на аптеките да осигуряват лекарства и медицинска помощ на хората от пострадалото населено място. Те не трябва да им изискват задължителните в други случаи документи като здравна книжка, протоколи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини