Тереза Мей хвърля £3 млрд. срещу Иран

Британският премиер Тереза Мей ще задълбочи сътрудничеството в отбраната със страните от Персийския залив за да дадат отпор на агресивните действия на Иран.

Пред участниците в започналата вчера годишна среща на лидерите на страните от Съвета за сътрудничество в Залива Тереза Мей увери, че в стремеж да даде "по-траен принос за дългосрочната сигурност в Залива" Великобритания ще инвестира над 3 милиарда лири в отбранителните разходи на региона през близкото десетилетие, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА. 

"Сигурността в Залива е наша сигурност", заяви тя пред Съвета, включващ лидерите на Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства, Кувейт, Оман и Катар. "Осъзнавам заплахата от страна на Иран за Залива и в по-широк план за Близкия изток", добави Мей, цитирана от Франс прес. Тя изтъкна, че е "напълно решена" да развива "стратегическо партньорство" със страните от региона. 

Тероризмът еднакво застрашава и арабските страни, и Европа, заяви министър-председателката на Великобритания и прикани в борбата срещу това зло "да се координират на постоянна основа действията на отделните държави", отбелязва ТАСС. 

Тереза Мей призова да бъде "отворена нова глава в отношенията" между Великобритания и Съвета за сътрудничество в Залива на фона на общите предизвикателства. 

Кралството има интерес да укрепва търговските връзки със страните от региона, посочи тя и заяви, че Лондон смята да стане финансов център за инвестиции от държавите в ислямския свят.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини