Гърците завладяни от гняв, рейтингът на Ципрас се срина

Гърците са разочаровани и от правителството, и от опозицията, а девет на всеки десет от тях (88 на сто) смятат, че нещата в страната вървят в погрешна посока.

Това показва проучване на социологическата агенция Пъблик ишу, цитирано днес от гръцките вестници и БТА.

Доминиращите чувства, които владеят сега гърците, са гняв и недоволство (28 на сто), разочарование (25 на сто), тревога и страх (19 на сто). 

Само 24 на сто от запитаните гласуват доверие на премиера Алексис Ципрас, лидер на СИРИЗА, който е подреден на пето място в класацията на политическите ръководители.

45 на сто от запитаните имат положително мнение за лидера на консерваторите Кириакос Мицотакис, пред Ципрас е водачът на формацията Съюз на центристите Василис Левендис. 

42 на сто смятат, че председателят на Нова демокрация Мицотакис е по-подходящ за премиерския пост от Ципрас, докато 22 на сто са на същото мнение за лидера за лидера на СИРИЗА. 

92 на сто казват, че са недоволни от работата на правителството на премиера Алексис Ципрас, а 82 на сто заявяват, че са недоволни и от опозицията. 

32 на сто предпочитат правителство на дясноценстристката Нова демокрация, а едва 14 на сто искат сегашния коалиционен кабинет, съставен от партиите СИРИЗА и Независими гърци. Един на всеки двама гърци (52 на сто) заявява, че не предпочита "нито едно от двете".

На въпрос дали са необходими избори, 53 на сто се обявяват против, а 45 на сто искат предсрочни избори.

Междувременно се разбра, че по време на участието си на церемонията в Хавана в памет на Фидел Кастро, премиерът Ципрас е получил покани за посещения в Мексико, Боливия и Никарагуа.

Ципрас бе единственият европейски лидер на тази церемония, в рамките на която той се срещна с историческия лидер на сандинистите и президент на Никарагуа Даниел Ортега и разговаря с президентите на Еквадор, Боливия и Мексико.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини