Путин към САЩ: Има „реална, а не измислена“ заплаха за света

Руският президент Владимир Путин призова днес САЩ за съвместна борба с "една реална, а не измислена заплаха - международния тероризъм", предадоха ТАСС и БТА.

Сигнал до Доналд Тръмп също прозвуча в годишното послание на Путин към Федералното събрание - двукамарния парламент на страната.

"Разчитаме да обединим усилията си със САЩ в борбата с една реална, а не измислена заплаха - международния тероризъм", заяви руският държавен глава в 69-минутното си слово, прекъсвано десетина пъти от аплодисменти.

"Именно тази задача" решават в Сирия руските военни, подчерта той и добави, че те "нанесоха на терористите осезаеми щети".

„Не търсим врагове, трябват ни приятели“

"Готови сме за сътрудничество и с новата американска администрация - подчерта Путин. - Важно е да нормализираме и да започнем развитие на двустранните отношения на равноправна и взаимноизгодна основа."

Взаимодействието между Русия и САЩ в решаването на глобални и регионални проблеми е в интерес на целия свят, отбеляза руският лидер.

"Носим обща отговорност за гарантиране на международната сигурност и стабилност, за укрепване на режима на неразпространение", поясни той.

"Не желаем противопоставяне с когото и да било. Не търсим врагове, трябват ни приятели", добави Путин.

За развитие на демокрацията

Политическата система и пряката демокрация ще се развиват в Русия, увери депутатите президентът.

Путин припомни, че септемврийските избори за долна камара - Държавна дума, отново бяха произведени по смесената система, което е било "принципна насрещна стъпка към общественото мнение".

"Курсът към развитие на политическата система, институциите на пряката демокрация, повишаване на конкурентността при избори е абсолютно оправдан и безспорно ще го продължим", каза той.

Мост ще свърже Крим с Русия

Изграждането на мост през Керченския проток, който ще свързва Крим с континентална Русия, протича според графика, увери държавният глава пред Федералното събрание.

Путин посочи, че в Москва и Санкт Петербург също тече мащабна модернизация на пътната мрежа. "От следващата година започваме такива проекти и в други големи градове и градски агломерации, където живеят близо 40 милиона души", добави той.

Президентът постави задачата за две години да бъдат поправени най-малко половината пътища в Русия:

"Решението е взето, набелязани са и съответните средства, трябва само да се работи ефективно".

Коментари в сайта

Последни новини