ГЕРБ и ПФ се сблъскаха и за парите за култура

С бурни дебати и кавги депутатите приеха на второ четене бюджет 2017 за култура. Отрязани бяха искания за пари за читалища и мемориал на о-в Персин.

Бюджетът на Министерството на културата за 2017 г. предвижда собствени приходи – 24 900 000 лв.

Разходите са в размер на 157 143 900 лв., като от тях за текущи разходи са 151 460 200 лв. и за капиталови разходи 5 683 700 лв. 

Разходите по бюджета на министерството са насочени към осъществяването на: 

1. Политика в областта на опазването на движимото и недвижимото културно наследство – 17 701 800 лв. 
2. Политика в областта на създаване и популяризиране на съвременно изкуство в страната и чужбина и достъп до качествено художествено образование – 134 728 400 лв. 
3. Бюджетна програма „Администрация” – 4 713 700 лв. 

Народния представител Славчо Атанасов от ПФ предложи средствата за култура да бъдат увеличени с 8 млн. лева. Предложението му обаче събра едва 52 гласа  подкрепа. Според Атанасов абсолютна лъжа е, че бюджетът за култура бил повишен с 14 млн. лв., както твърдят вносителите От тях 11 млн. лв. били дефицит от тази година, а 3 млн. лв. - за специализираните училища.

"На футболен език това се нарича 0:0", категоричен е Атанасов.

В реплика го защити депутатът от ПФ Димитър Байрактаров. Той му обясни, че повече пари за култура не могат да се отпуснат защото счетоводителите от ГЕРБ виждали само план-сметки, визирайки шефа на бюджетната комисия Менда Стоянова.

По време на дискусията Янаки Стоилов от „БСП лява България” призова, ако бъдат гласувани, част от тези средства да бъдат пренасочени към читалищата, което ще улесни работата им. 

„Тези средства трябва да бъдат увеличени, за да могат тези огнища на българската духовност да продължат да съществуват”, посочи Стоилов. 

С 37 гласа „За”, 21 гласа „Против” и 54 – „Въздържал се” парламентът не прие и предложението на Найден Зеленогорски от РБ за отпускането на допълнителни 2 млн. лева за изграждането на мемориален комплекс и музей на жертвите на тоталитаризма на остров Персин.

По думите на Янаки Стоилов има 2 причини това предложение да не мине. Едната е, че всяка партия в парламента може да иска пари за паметници, свързани с нейната история. Другата е, че след като вчера не били отпуснати пари за годишнината на Левски нямало логика днес да бъдат отпуснати пари за мемориала.

Бюджетът за култура бе твърдо защитен от Менда Стоянова. Според нея има реално увеличение на парите за култура - 16 млн. лв, което било 20% повече. Освен това повече пари за тази област били заложени и в бюджетите на общините.

Никое друго министерство не е получило такова увеличение, каза Стоянова

За паметници и годишнини пък парите щели да дойдат от централния бюджет след представяне на план-сметка.

В отговор Славчо Атанасов обяви, че председателят на бюджетната комисия използва Гьобелсовата теория, че една лъжа, повторена 100 пъти, става истина. 

"Няма увеличение на парите за култура. Министерството има 11 млн. лева дефицит, и още като дойдат парите, започват плащания по тях", допълни той. Атанасов каза още, че в България има 3628 читалища и отпуснатите за тях пари за смешни. 

Колегата му Димитър Байрактаров допълни, че парите в повече няма да стигнат дори за индексиране на заплатите и плащане на водата на читалищата. 

В отговор Менда Стоянова заяви, че в популистки стил с веене на байраци са се изказали двамата депутати от "Патриотичния фронт", а Гьобелсовата пропаганда е прерогатив точно на тази парламентарна група. Председателят на бюджетната комисия поясни, че пари за увеличение на заплатите в читалищата са предвидени.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини