Масови протести в САЩ за поне $15 заплащане на час

Десетки са арестувани в САЩ при протести с искане за увеличаване на минималното почасово заплащане.

Няколко десетки души бяха арестувани в САЩ при протести в цялата страна с искане за повишава на минималното почасово заплащане на федерално равнище на 15 долара, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Служители в ресторанти за бързо хранене, домашни помощници, детегледачи и други нископлатени работници са събраха на протести в Чикаго, Детройт, Хюстън, Лос Анджелис, Минеаполис и Ню Йорк. В много градове демонстрантите блокираха натоварени пътни артерии.

В Ню Йорк бяха арестувани 25 от около 350 демонстранти, събрали се в парк в Манхатън и скандиращи лозунги срещу действащата социално-икономическа политика в САЩ. 

Няколкостотин демонстранти протестираха край терминалите на чикагското междунардно летище О'Хара.

Демонстрации и протести за по-високо почасово заплащане бяха планирани в 340 града в САЩ.

От 2009 г. насам минималното заплащане на федерално равнище в САЩ е 7,25 долара на час. По изчисления на експерти обаче, за да може едно средно четиричленно американско семейство да живее над прага на бедността, минималното почасово заплащане трябва да е над 11 долара. Същевременно в 21 щата минималното заплащане е по-високо от предвиденото от федералните закони, отбелязва ТАСС.

 

Коментари в сайта (1)

  • 1
    By
    bydlo
    1 0
    12:59, 30 ное 2016
    Срещу нас да бягат не могат стигна нашите охолни 420 лв. минимална заплата.

    Ниска им е производителноста на труда...
Последни новини