Бъдещият президент отказа да участва в заседанието на КСНС

Новоизбраният президент Румен Радев отказа да участва в утрешното заседания на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), на което е бил поканен от сегашния държавен глава Росен Плевнелиев.

"Оценявам протоколния жест на г-н Плевнелиев, но считам, че не мога да присъствам на заседание на КСНС преди встъпването си в длъжност", посочва Радев през личния си Фейсбук профил. 

"Днешната ситуация е резултат от оставката на кабинета и загубата на доверие между партньорите в управляващата коалиция. Върху парламентарните сили тегне отговорността да създадат ново мнозинство или да поемат курс към предсрочни избори. Тази отговорност не бива да се размива. Доверието, което гражданите гласуваха на мен и г-жа Йотова на изборите, не може да бъде употребявано като гаранция за чужди политически сделки", заявява още той.

На заседанието на КСНС във вторник ще бъде обсъдена възможността да бъде съставен нов кабинет в рамките на сегашния парламент, за какъвто настоява президентът Плевнелиев. През последните две седмици той проведе консултации с парламентарните партии и предстои да връчи мандат за съставяне на кабинет.

Според Конституцията Плевнелиев трябва да връчи първите два мандата на най-големите партии – ГЕРБ и БСП, които вече обявиха, че няма да се опитват да правят правителство. Третият мандат президентът ще връчи на партия по свой избор.

Желание да получи този мандат изрази Патриотичният фронт, който се обяви за кабинет в рамките на това Народно събрание, с почти същите министри като сегашния, но премиер да не е Бойко Борисов.

Ако се стигне до формирането на служебен кабинет, президентът Росен Плевнелиев изяви готовност да го консултира с новия държавен глава. Румен Радев встъпва в длъжност на 22 януари и според Конституцията тогава той ще може да прави промени в евентуалното служебно правителство.

Източник: http://www.mediapool.bg

Коментари в сайта

Последни новини