В Швейцария бяха възобновени преговорите за Кипър

Преговорите за обединение на разделения остров Кипър бяха възобновени днес в швейцарското градче Мон Пелрен, съобщиха осведомителните агенции в неделя.

В преговорите участват президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на турската общност Мустафа Акънджъ. Преговорите ще продължат два дни.

Предишният кръг преговори в курортното градче, разположено на 85 км от Женева, се състоя от 7 до 11 ноември. На тях според пресслужбата на ООН е бил постигнат "съществен напредък".

Кипър е разделен от 1974 г. след въоръжено нахлуване на Турция, провокирано от държавен преврат на привърженици на присъединяването на острова към Гърция.

В резултат от военните действия под турски контрол се оказаха 37 процента от територията на острова, на която през 1983 г. бе формирана самопровъзгласилата се Севернокипърска турска република, призната единствено от Анкара.

Преките преговори за обединение на острова се водят под егидата на ООН няколко десетилетия. През последните месеци Анастасиадис и Акъднджъ имаха няколко срещи.

Източник: http://www.mediapool.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини