Без затвор за превишена с над 60 км/ч скорост в населено място

Превишаването с над 60 км в час от разрешената скорост няма да бъде престъпление, което да се наказва с лишаване от свобода до три години. Това решиха депутатите, след като отхвърлиха изменения в Наказателния кодекс (НК) на второ четене.

Според предложените по-строго наказание ще се налага за хулиганство, извършено при управление на автомобил. Измененията бяха внесени от управляващото мнозинство още в началото на годината и бяха гласувани на първо четене в края на февруари. Резерви срещу тях тогава изразиха от Патриотичния фронт и БСП.

Патриотите възразиха с аргумента, че тази мярка не съответства на степента на обществената опасност на деянието. А според БСП е прекалено такива нарушения да се отнасят в графата престъпления. Левицата смята за достатъчно наказание повишаване на имуществената санкция или отнемане на превозното средство.

Депутатите решиха да прецизират член 345 от НК, както и въвеждат нова разпоредба. Според нея ще се наказва онзи, който управлява превозно средство, нерегистрирано по приетия ред. Сегашните разпоредби предвиждат наказание за собственик на автомобил с регистрационни табели, издадени за друга кола или не от надлежния орган.

"Българинът най-много го боли като го удариш по джоба. Не с такива заплахи. Ако се въведат санкции като отнемане на автомобила и книжката - ще има смисъл. Но да се пристъпва към такива наказания е малко пресилено", заяви по време на дебатите депутатът от ДПС Четин Казак.

"В момента ние правим полицаите по-богати. Съгласете се, че между затвор и рушвет, всички ще изберат рушвета", коментира от своя страна патриотът Емил Димитров-Ревизоро. Според него санкцията ще доведе до прехвърлянето на отговорността от катаджията на прокурора. 

"Ние в момента обявяваме всички шофьори за престъпници, защото не се знае като слезе с каква скорост е карал. Защото може да е влязъл в някоя махала и да не е видял знака за ограничение, но той е престъпник", коментира той.

"Според Димитров тези текстове няма да решат проблема. Председателя на транспортната комисия каза, че през 2015 г. България и Румъния са били първи по престъпления на пътя. Откакто ГЕРБ са на власт 25 пъти е променен закона. Сега като го променим за 26-и път - всичко ще се оправи", добави с ирония той. 

"Лишете ги от права, ако трябва за 1 година, за 2 години, но не отивайте в тази безкрайност", добави той.
 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини