МФ няма да изтегля закона за бюджета

Министерството на финансите няма да изтегля бюджет 2017 г., съобщиха от ведомството пред БНР.

ГЕРБ е обмислила възможността да оттегли за догодина финансовата рамка, но са надделели аргументите тази рамка да се обсъди. 

По-рано днес шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова обяви, че проектозаконът за бюджета ще бъде изтеглен.

"Да си говорим честно - Законът за бюджета е може би най-политическият закон и в този смисъл е най-закономерно той да бъде изтеглен. Просто няма да бъде политически коректно чрез него да се налагат политики, които не са приоритет за сегашното мнозинство в парламента", каза Стоянова в интервю за "Инвестор".

Същото преди дни каза и финансовият министър Владислав Горанов. Той обяви, че при евентуална оставка на правителството всички законопроекти ще бъдат оттеглени, включително и този за бюджета. 

По закон при неприет бюджет се изпълнява този от предходната година месец за месец, като правителството има право да ползва 1/12 за месец до приемането на новия бюджет.

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството му ще подаде оставка и няма никакъв вариант ГЕРБ да състави ново правителство в сегашния парламент.

От БСП обаче смятат, че бюджетът за 2017 г. трябва да бъде приет.

Имаме задачи - първо - да приемем бюджета, за да не остава страната без бюджет, и второ - да проведем диалог, да направим дебат за изборните права, така както народът го поиска", каза вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини