ЦИК проверява дали Борисов е агитирал

Централната избирателна комисия (ЦИК) проверя няколко еднородни жалби, че премиерът Бойко Борисов е агитирал в деня на балотажа. Това съобщи говорителят и член на комисията Камелия Нейкова.

"ЦИК изисква от Съвета за електронни медии (СЕМ) съответния материал, за да може да прецени дали в сигнала има данни за извършване на агитация", обясни Нейкова.

Жалбите са подадени заради изявлението на Борисов пред училището в Банкя, че подкрепеният от БСП Румен Радев не е независим кандидат, защото от едната му страна е Корнелия Нинова, а от другата Илияна Йотова.

Борисов не за първи път агитира и разкрива тайната на вота в изборния ден. Миналата година след като гласува за кмет, премиерът обяви: "За кмета на София гласувах, Данчето Фандъкова – мисля, че направи много неща, за районния кмет на Банкя, общински съветници и да продължат видимите резултати. Да продължим да правим София и всичко около нея както в момента изглежда".

Част от медиите не разпростаниха изказването му заради опасение, че така самите те ще нарушат изборното законодателство, което не допуска агитация в изборния ден. Според Изборния кодекс глобата за това нарушение е от 2000 до 5000 лева.

В крайна сметка обаче ЦИК реши, че няма да санкционира премиера Бойко Борисов, тъй като по-малко от 2/3 от членовете й са счели, че той е извършил нарушение.

Източник: http://www.mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини