Хиляди християни ще отпразнуват Бъдни вечер във Витлеем

Хиляди християни се събраха на централния площад в град Витлеем, за да отпразнуват Бъдни вечер, съобщи Ройтерес. Охраната на тържествата се осигурява от палестинските сили за сигурност, лоялни на президента Махмуд Абас. Във Витлеем от Ерихон и Рамала пристигнаха подкрепления от близо 500 полицаи. В тържествата ще участват президентът на палестинската автономия Махмуд Абас и премиерът Салам Фаяд.
Кулминацията на тържествата за Бъдни вечер ще бъде службата в катедралата "Света Катерина" в центъра на Витлеем. В катедралата е вградена базиликата "Рождество Христово", построена на мястото, където се предполага, че се е родил Божият син.
Палестинският министър на туризма Халуд Дайбес абу Дайе заявил пред журналисти, че очаква в Ерихон да пристигнат близо 40 000 християни от цял свят. Израел разреши на 300 християни от Газа също да присъстват на тържествата.
Според Ройтерс обстановката на Западния бряг от гледна точка на сигурността сериозно се е подобрила, което накара хиляди вярващи да се отправят към Витлеем. Тази година броят на посетителите е по-голям в сравнение с годините след избухването на т. нар. втора интифада през 2000 г.
Но конфликтът въпреки всичко се усеща, изтъква Франс прес. Пристигащите от Ерусалим във Витлеем задължително минават през пропускателен пункт във високата 4 метра стена, която отделя Ерусалим от Западния бряг.
Според Ройтерс туризмът в нормални години носи по 480 милиона долара на икономиката в палестинските автономни територии.
В Газа главата на малката католическа общност отец Мануел Мусалем отмени среднощната служба тази вечер в знак на протест срещу израелската блокада, съобщи Асошиейтед прес. От близо 1,4 милиона палестинци в Газа едва 4000 са християни, а от тях едва 300 са католици.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини