Русия и Сърбия подписаха важни енергийни споразумения

Договорът за покупката на контролния пакет акции (51%) на сръбската петролна компания NIS от „Газпром нефт" бе подписан в Кремъл в присъствието на президентите на двете страни Дмитрий Медведев и Борис Тадич, предаде Интерфакс.

Освен това, руският концерн "Газпром" и държавната компания "Сърбиягаз" подписаха Основните условия към базовото споразумение за сътрудничество в изграждането на газопровода "Южен поток" и транзита на руски природен газ през сръбска територия.

Също така е подписан и меморандум за взаимно разбирателство в областта на съхраняването на природен газ в рамките на проекта "Банатски двор" между "Газпром експорт" и "Сърбиягаз".

Преди подписването на документите руският президент Дмитрий Медведев заяви, че руско-сръбските споразумение поставят основите не само на енергийната сигурност на двете страни, но и на целия европейски континент, предаде ИТАР-ТАСС.

"Те поставят основите за нашето сътрудничество за години напред - сътрудничество взаимноизгодно, интересно и насочено към осигуряването на енергийната сигурност на нашите страни и другите държави на европейския континент", подчерта Медведев. От своя страна Тадич заяви, че Сърбия приветства руските инвестиции в своята икономика.

"Сърбия е открит пазар за руски инвестиции", каза Тадич, добавяйки, че затова говорят и подписаните днес документи. Сръбският президент отбеляза, че в момента страната му се намира на половината път между Русия и Европейския съюз.

"Стремим се да ставаме член на ЕС и това ще бъде полезно и за Русия, а сега с подписването на договорите ставаме част от огромен енергиен проект", добави Тадич. Той също така благодари за принципната позиция на Русия по проблема Косово. Медведев още веднъж подчерта негативното отношение на Москва спрямо едностранното признаване на независимостта на Косово остава непроменено.

"Нищо не се е променило в нашата позиция", каза той след приключване на преговорите в Кремъл със своя сръбски колега и гост Борис Тадич. Косово обяви едностранна независимост от Сърбия в средата на февруари. Тя бе призната от САЩ и повечето страни-членки на Европейския съюз. Сърбия, подкрепяна от Русия, се противопоставиха на този едностранен акт.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини