Порои заляха областите Благоевград, Кърджали и Смолян

Поройни дъждове в областите Благоевград, Кърджали и Смолян предизвикаха наводнения и щети. Банско вече обяви бедствено положение

Пороен дъжд се изля в Кърджали, наводни централни улици, закъсаха коли на обед. Част от пътя за ГКПП "Маказа", на изхода на града, е затворен заради наводнение.

Шахтите са задръстени от паднали листа. В района продължава да вали пороен дъжд и да духа силен вятър с пориви от над 70 километра в час. 

В някои квартали на Кърджали са прекъснати мобилните връзки, предаде БНР.

10 екипа на пожарните служби в Кърджали, Момчилград и Джебел отводняват сгради и улици след проливния дъжд, който се изсипа над Кърджали, съобщиха от ОД на MВР. 

35 са подадените сигнали за произшествия - има наводнени училища, детски градини, обществени сгради. Един от спасителните екипи изтегли закъсал автобус с пътници от залят с вода участък на бул.”Беломорски” в областния център. 

Отстранени са и паднали дървета след подадени сигнали от граждани. Осигурена е допълнителна техника за справяне с последиците от валежите.

Ел. аварии в Смолянско

В Смолянска област дъждът със силния вятър причини събаряне на дървета и аварии в електропреносната мрежа. 

Сигнали за паднали дървета по пътищата и за селища без ток са постъпили на телефон 112 през изминалата нощ, в която дъждът почти не спря, съобщи заместник областният управител на Смолян Андриан Петров.

"Екипите на пожарната и на полицията са премахнали две дървета, паднали в района на Превала, в района на Широка лъка, в района на Пампорово. Проблеми с електрозахранването има в Киселчово и Кремене", каза Адриан Петров. 

Той увери че всички речни корита в областта се наблюдават. Засега нямало драстично повишение на нивата.

Битката с пороите в трите области

Над 50 сигнала за наводнени обекти и части от пътната инфраструктура са постъпили в оперативния център на пожарната служба на територията на областите Благоевград, Кърджали и Смолян, съобщиха от МВР.

Предприети са действия за разчистване на паднали дървета и отстраняване на опасни предмети. Организирано е наблюдение на критичните точки на реките от засегнатите области. Към момента няма данни за бедстващи или пострадали хора. Няма непосредствена опасност за населените места, уточняват от МВР.

Заради опасно високо ниво на реките Бъндеришка, Глазне и Демянишка е обявено бедствено положение в град Банско. С верижна техника се укрепват и надстрояват дигите по поречието на водоемите.

Пожарни екипи работят по отстраняването на паднали клони и дървета в района на община Пампорово. Наводнено е част от пътното платно между село Долен и гр. Златоград, в района има закъсали седем превозни средства. Няма опасност за хората в тях. 

Предупреждение на опасно време

Оранжев код е обявен в 11 области на Източна и Южна България заради проливни валежи и бурен вятър, предупреждават от НИМХ при БАН. 

Кодът е в сила за областите Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Сливенска, Бургаска, Търговищка, Шуменска, Варненска, Добричка, Силистренска и Разградска. 
Остава жълтият код за потенциално опасно време заради обилни валежи в 15 области на Западна и Централна България, без Видинска и Монтанска области. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини