Аudi A4 крачка напред, но не достатъчно голяма

Последното поколение на Audi A4 явно бе създадено, за да предостави шанса на мениджърите със средни доходи да излизат със семействата си, да пътуват спокойно, но същевременно да имат на разположение динамика, близка до тази на А5.

Някои хора казват, че проблемът при този автомобил бил в цвета - в цяло например А4 изглежда агресивен, но според тях се губи малко от характера му при други цветове. Същото важи и ако бъде качен на по-малки колела.

Междувпрочем наличното пространство също не е ползвано оптимално, въпреки че в интерес на истината пропорциите са предразпологащи.

Пространството за краката отзад едва ли не шокира- на първо място няма достатъчно възможности за предните седалки да бъдат придвижени още напред, а на второ идва това, че багажникът окупира почти половината дължина на колата. Не, че има нещо лошо в това, но какво им е пречело на инженерите от Audi да оптимизират малко вътрешното пространство за сметка на багажника? Явно това е просто дизайнерско решение.

Иначе автомобилът си представя един добър бизнес седан. Представителят на Audi се появи на пазара малко след настоящия BMW 3 Series, но като че ли не е толкова добър. И това не означава, че има нещо сгрешено в колата от Инголщад. Просто оставате с впечатлението, че Audi са могли да направят по-голяма крачка напред и вместо това са изпуснали възможност. Даже някои сфери са крачка назад - като сребристата пластмаса около екрана за сателитната навигационна система, която просто не пасва на отличния интериор и в края на краищата оставя един неприятен привкус.

Но като че ли имаше прекалено много критики, а все пак това е Audi - няма как да е зле. Споменаване заслужава отличната система Multimedia Interface (MMI), която постоява iDrive в малкия си джоб, и за разлика от конкурента си действа много по-интуитивно и лесно. Заслужава си и опцията Audi Music Interface (AMI) - особено за собствениците на iPod (което ще рече повечето хора в чужбина).

За щастие, А4 е много приятен и за шофиране. Действително много приятен, та дори и в спецификация SE с най-немощния дизелов двигател и ръчна трансмисия. Иначе самата предавателна кутия между другото работи много добре.

И тъй като споменахме най-слабия им дизел, то той може и да не ви ускорява толкова бързо и до толкова високи скорости, но поне работи достатъчно гладко и сигурно. Агрегатът с мощност от 118 к.с. остава впечатлението за известна мудност, ако тръгнете да го пришпорвате. Но пък и колко често ще тръгнете да го правите... Автомобилът се чувства най-комфортно на магистралата, където вероятно и повечето от купувачите на този тип коли прекарват голяма част от времето си. И там се справя страхотно.

Проблемът конкретно при този двигател... е какъв смисълът в него? В сравнение с дизеловия TDI с мощност от 141 к.с. е по-ниската цена от 1000 евро, изхвърля с 5 г/км по-малко емисии на СО2 и харчи с около 0.5 л/100 км по-малко.

Същевременно обаче е видимо по-бавен. Затова и почти не се вижда да има смисъл в него, нали? Има три 2-литрови TDI двигателя с мощности съответно от 118 к.с., 141 к.с. и 168 к.с. Има смисъл от агрегата с най-ниска мощност само ако този по средата не съществуваше. Но това е решение на компанията, а в края на краищата дори и най-слабият двигател е достатъчно приятен.













Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини