Няма срамна работа

Въпреки че роденият през 1642 година Галилео Галилей се смята за един от най-великите учени в сферата на физиката, математиката, астрономията и дори на философията, той правел и хороскопи, за да се издържа.

И това - въпреки че бил убеден рационалист, пише Андреа Албини в новопубликуваната в Италия книга "Хороскопи и телескопи", предаде ПронтоСофия.

В края на Ренесанса, когато е живял роденият в Пиза Галилео Галилей, все още нямало резки граници между различните науки. Многобройни знатни мъже от онова време искали от Галилей да им предскаже бъдещето или съдбата, гадаейки по звездите.

Говори се, че Галилео Галилей получавал по 60-70 дуката на хороскоп, което за времето си е било доста солидна сума. Според съвременните експерти откривателят на телескопа, който е и радетел на научните методи и поддръжник на теориите на Николай Коперник, в същото време е бил принуден да да прави хороскопи, за да се издържа.

За да докаже тезата си, авторът на книгата е изследвал многобройни писания на Галилео Галилей по темата. От тях се вижда, че в живота си той е направил серия от хороскопи - например при раждането на дъщерите си, за съдбата на известни личности от онова време и др.

В същото време са били открити и многобройни документи, в които Галилей осмива смисъла на хороскопите. С други думи, Галилео Галилей е бил непоследователен и загадъчен, стига до извода авторът.

Неговото обяснение за двойнственото поведение на великия учен е, че той е имал нужда да гадае по звездите, чисто и просто, за да изкарва насъщния си.
Източник: prontosofia.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини