Българските ученици: Дискриминирани сме!

Съюзът на учениците в България също се обяви против осигуряването на стипендии от по 30 евро за ученици от ромски произход с успех поне добър (3.50). Съюзът намира идеята за крайно дискриминационна, независимо от кого се финансира.

Според тях ученици от всякакъв етнически произход имат социално-икономически проблеми и нужда от подкрепа за продължаващо обучение.

"Недопустимо е МОН да дискриминира всички останали ученици с подобни нужди за сметка на ученици от само една общност въз основа на произход", добавят те.

"Крайно неприемливо е някои ученици с успех добър (3.50) да получават 60 лева стипендия за успех, а всички останали да учат усилено за по-висок успех от поне отличен (5.50) и да имат стимул между 25 и 50 лева. По този начин ясно се толерира понижаването на мотивацията за учене и чувството за несправедливо отношение към стремящия се към добро образование и успех български ученик", казват още от СУБ.

По думите им грешно и изключително вредно е провокираното от идеята етническо противопоставяне на роми и всички останали ученици от всякакъв етнически произход.

"България е еднонационална държава и всички български граждани следва да получават еднаква грижа и отношение, без да бъдат дискриминирани по какъвто и да било признак", добавят те.

"Ние не сме безгласна буква и не бихме търпели да се насажда изкуствено разделение по между ни. Не смятаме да стоим безучастно гледайки как труда ни за качествено образоване бива подигран, защото не се самоопределяме по определен етнически признак", написаха от съюза.

Учениците призовават МОН да се прояви като национално отговорна институция за всички български ученици, без значение от етническия им произход, и да даде равна подкрепа и шанс за равен старт на всички.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини