Опасните убийци: Синтетична дрога превзема пазара

През последните шест месеца на пазара се появяват нови синтетични наркотични вещества. Това стана ясно от думите на началника на отдел "Борба с наркотрафика" Стефан Бакалов.

Действието на новопоявилите се наркотици върху човека не е ясно, тъй като те все още не са изследвани, коментира той пред "Дарик". Бакалов подчерта, че тази дрога може да бъде купена дори чрез интернет.

Цветни пакетчета с картинки и имена на екзотични острови, на които никъде не е опоменато какво точно е съдържанието, могат да се купят от всекиго в интернет.

Началникът на отдел "Борба с наркотрафика" сподели, че през последните месеци се забелязват нови синтетични наркотици, които наподобяват старите. 1500 са синтетични канабиноиди на пазара предимно в Европа и САЩ.

"Тази нова дрога е неизследвана и не се знае какво е влиянието й върху човека и неговата психика", каза Бакалов. "За съжаление, по-често децата въобще не знаят какво вземат", допълни той.

Бакалов подчерта, че изчезнали от пазара наркотични вещества се завръщат и даде пример: "Има няколко случая на MDMI - наркотично вещество, изчезнало от пазара през последните четири-пет години, но в последната година се завръща с нова сила не само в България, а и в Европа. България е една от пет-шест страни в Европа, където има бум на MDMI".

Цените, на които се продават дизайнерските наркотици, са достъпни и за да се снабди човек с тях, дори не му е нужен дилър.

"Можеш да влезеш в интернет и да си поръчаш наркотично вещество, което е нов синтетичен наркотик, който струва 10 евро. За 10 евро вземаш пет дози, които ти се доставят вкъщи по пощата в рамките на седмица", каза Бакалов.

Често синтетичните наркотици се произвеждат в Китай. Огромен проблем е, че те имитират кокаина, хероина и марихуаната и бързо навлизат на пазара във времето, през което все още не са забранени.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини