Управляващото мнозинство прие промените в Изборния кодекс

Със 110 гласа "за" парламентът прие на първо четене промените в Изборния кодекс, предложени от управляващото мнозинство.

Веднага след гласуването се събра на заседание правната комисия, която трябва да подготви промените за второто четене идната седмица.

36 депутати бяха "против", а 8 въздържал се.

ДПС се опитаха да осуетят гласуването, искайки поименна проверка на кворума, която показа обаче, че в зала са необходимият брой депутати.

Припомняме с гласуваните промени пада ограничението за 35 изборни секции, но само в страните от ЕС.

Освен това прословутото квадратче "не гласувам за никого" с промените ще се брои в резултата за мажоритарните избори - президентски и местни, но не и за парламентарните.

Очаквано, по време на дебатите страстите бяха разпалени. От ДПС обявиха коалицията за "семейство Адамс" и ги обвиниха, че изтръгват правата от гражданите.

От БСП пък определиха промените като насилване на Конституцията. Промените Стоилов определи като спорни и противоречащи от конституционна гледна точка. От една страна те се чудят как да се оправдае задължителното гласуване и как едно право да се трансформира в задължение, което Янаки Стоилов определи като "насилие над Конституцията". Вторият спорен въпрос е за секциите - Конституцията прокламира, че всички български граждани имат еднакви права.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини