Бойци на ИД нападнаха правителствени сгради в Киркук

Въоръжени с автомати и експлозиви мъже нападнаха полицейски участъци и правителствени сгради в иракския град Киркук рано тази сутрин, съобщи Асошиейтед прес.

Отговорност за атаката, която вероятно е имала за цел да отвлече вниманието на властите от битката за Мосул, е поела групировката "Ислямска държава".

Пожелали да останат анонимни свидетели съобщиха за множество взривове и престрелки в Киркук.

Местният кюрдски телевизионен канал "Рудав" излъчи кадри, в които над града се вижда черен дим и се чуват продължителни стрелби с автоматично оръжие.

Телевизионният канал обаче цитира управителя на Киркук Наджмадин Карим, според когото екстремистите не са превзели нито една правителствена сграда.

Все още няма съобщения за жертви.

Киркук е богат на петролни залежи град на около 290 км северно от Багдад, за който спорят иракското централно правителство и Кюрдският автономен регион. Той от дълго време е център на напрежение и обект на многобройни атаки от екстремисти на "Ислямска държава".

Днешното нападение бе извършено няколко дни след началото на мощната офанзива на иракското правителство и кюрдски сили за отвоюването на Мосул от "Ислямска държава", отбелязва Асошиейтед прес.

/БТА/

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини