Имам и поп се прегърнаха за празника на Св. Петка и Ашура във Войводово

    Имам и поп си стиснаха ръцете в с.Войводово на днешния ден. Джамията и църквата там са разделени само от една ограда, но това е твърде символично. Раздяла няма, защото хората сме едно, по еднакъв начин ни туптят сърцата, казва имамът Кадир Тахиров.

    Всеки разбира религията като нещо добро и затова ние тук си имаме взаимоуважение, отвръща на поздравите за добруване отец Никола.

    Усмивки и благи пожелания мюсюлманският духовник с 23 години стаж и далеч по-младият християнски свещенослужител си разменят навръх празник и за двете религии. Християните почитат днес Света Петка, чието име носи църквата в селото. За мюсюлманите пък целият месец е Мухарем, на днешния ден те отбелязаха празника Ашура.

    Още от сутринта в двора на християнския храм в село Войводово няколко жени стягат казана с фасул. Празничният курбан е постен, защото денят на светицата се пада в петък. Рецептата на гозбата е класическа. Цяла нощ фасулът кисне и със ставането в зори майсторките са го сложили да ври на бавен огън 5-6 часа. Нарязват лук  в чорбата, малко после и в запръжката, домати и цяла връзка пресен гьозум допълват аромата и вкуса на гозбата. На този ден пък мюсюлманките правят ашура. Слагат вътре боб, нахут, захар, жито, мляко, стафиди, орехи, понякога и месо.
    Случвало се е ние да бием камбаната и в същото време да започне да пее имамът, разказва за преплитането на обичаите отец Никола.

    Днес обаче съвсем в духа на толерантността имам Кадир изчака поп Никола да свърши с водосвета и освещаването на фасулевия курбан преди да започне ибадета.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ja
      Jack Bauer
      65 -2
      15:19, 14 окт 2016
      Ето така трябва да се държат християните и мюсюлманите, с уважение и приятелство един към друг. Всички сме хора и каквото е за едните, такова е и за другите. Нека не оставяме мазните политици да ни настройват едни срещу други.
      Честит празник на всички.
    • 2
      14
      14/88
      6 -34
      16:28, 14 окт 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 3
      Ge
      Georgi
      28 -1
      19:50, 14 окт 2016
      Има ли значение вярващите как Го наричат ,важно е толерантността и уважението един към друг.Браво.
    Последни новини