Швейцария влезе в Шенген

Швейцария встъпи днес в Шенгенската зона, предадоха световните агенции, на които се позова БТА.

От днес са премахнати контролните пропускателни пунктове по сухоземните швейцарски граници със съседните й страни от ЕС. По този начин гражданите на Швейцария и ЕС ще могат свободно да влизат и излизат, без да показват паспортите си.

Пътуващите със самолет между Швейцария и ЕС все още ще подлежат на паспортна проверка до 29 март догодина. Референдум за присъединяването на Швейцария към Шенгенската зона се състоя в страната през 2005 година. Окончателно решение за присъединяването на Швейцария към Шенгенската зона бе взето на 27 ноември на срещата на вътрешните министри на страните от зоната за свободно придвижване в Брюксел.

Шенгенската "безпаспортна" зона бе създадена чрез споразумение между Белгия, Германия, Люксембург, Холандия и Франция, подписано през 1985 г. край люксембургското градче Шенген. Споразумението започна да се прилага на практика през 1990 г.

Последното разширяване на Шенгенското споразумение бе в края на 2007 г. с приемането на Естония, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия, Словения, Чехия и Унгария.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини