31 °C

Експериментален час за нанотехнологиите проведе Златка Гарова с учениците си

Изображение 1 от 2

  Експериментален час за опити с нанотехнологии проведе учителката Златка Гарова с ученици от 10 клас.

  В учебния материал няма теми, свързани с новите открития в науката и практическото им приложение, първомайската учителка иска да провери доколко децата са готови да навлязат в дебрите на знания, които все още не са в учебниците по химия и физика и дали е удачно те да намерят място там.

  По тази тема тя работи заедно със с ръководителя на катедра по методика на обучение по химия доц. Йорданка Димова и счита, че е уместно младежите да познават от ученическите си готини тези иновации.

  Десетокласниците внимателно проследиха извършваните от техни съученици опити и вече са в състояние да разпознаят когато една повърхност е обработена с нанотехнолочен материал. За младежите интерес представляваше всичко – от създаването на представа за нанометъра като размер – 10-9, през опитите, които показваха как се държи водата при покритие с наночастици, до практическото приложение на тези технологии. С изненада разбраха, че нанотехнологиите съществуват в природата - с такива частици са покрити някои растения и краката на гекона (например).

  Със специално обработения „магически пясък“ би могло да се направи и цяло представление. Най-напред изсипан в мензура с вода той се държи необиайно, като заема собствена форма. Дори след разбъркване по време на опита материалът не се разтвори във водата както сме свикнали да става с обикновения пясък. Учениците лесно отделиха водата, а след това магическият пясък абсолютно сух се държеше все едно, че никога не е бил навлажняван.

  Повечето от десетокласниците заявиха, че химията няма да е областта, в която ще се развиват, но тези часове представляват интерес за тях.

  Ивайло Налбантов, който мечтае да учи архитектура е убеден, че тези материали имат бъдеще в строителството.

  Като любопитни и практически приложими определиха новите си знания и останалите ученици.

  Гарова каза, че е удовлетворена от проведения час и се надява в бъдеще уроци, като този, да влязат в програмата по химия.  

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Пи
   Питане
   9 -6
   13:41, 6 окт 2016
   Има ли достатъчно чинове в кабинета по химия, защото като гледам, че учениците висят по перваза на прозореца, явно не достигат. Или пък учителката не може да ги застави да седната на местата си?
  • 2
   Пи
   Питам
   0 -1
   23:44, 6 окт 2016
   Говорим за утайки,не за ученици нали? Все пак е кабинет по химия..
  • 3
   Пи
   Питане
   0 0
   14:20, 7 окт 2016

   задължително ли е учениците постоянно да са по местата?
  • 4
   На
   На питащия с моя ник
   1 0
   16:47, 7 окт 2016
   Не разбира се! Само по време на учебния час.
  • 5
   За
   Завършил
   3 0
   18:16, 8 окт 2016
   Въпросната преподаватека все още ли поздравява учениците си с здравейте двадесет и първи или номер трети не тичайте в коридора! Чувствах се като в експериментална лаборатория където мишките нямат имена а номера...
  • 6
   Пи
   Питане
   0 0
   19:21, 29 окт 2016
   Ти пък.. всеки си има право да говори както си иска

  Хороскоп за 25.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
  25 сеп 2020
  Последни новини