Експериментален час за нанотехнологиите проведе Златка Гарова с учениците си

Изображение 1 от 2

    Експериментален час за опити с нанотехнологии проведе учителката Златка Гарова с ученици от 10 клас.

    В учебния материал няма теми, свързани с новите открития в науката и практическото им приложение, първомайската учителка иска да провери доколко децата са готови да навлязат в дебрите на знания, които все още не са в учебниците по химия и физика и дали е удачно те да намерят място там.

    По тази тема тя работи заедно със с ръководителя на катедра по методика на обучение по химия доц. Йорданка Димова и счита, че е уместно младежите да познават от ученическите си готини тези иновации.

    Десетокласниците внимателно проследиха извършваните от техни съученици опити и вече са в състояние да разпознаят когато една повърхност е обработена с нанотехнолочен материал. За младежите интерес представляваше всичко – от създаването на представа за нанометъра като размер – 10-9, през опитите, които показваха как се държи водата при покритие с наночастици, до практическото приложение на тези технологии. С изненада разбраха, че нанотехнологиите съществуват в природата - с такива частици са покрити някои растения и краката на гекона (например).

    Със специално обработения „магически пясък“ би могло да се направи и цяло представление. Най-напред изсипан в мензура с вода той се държи необиайно, като заема собствена форма. Дори след разбъркване по време на опита материалът не се разтвори във водата както сме свикнали да става с обикновения пясък. Учениците лесно отделиха водата, а след това магическият пясък абсолютно сух се държеше все едно, че никога не е бил навлажняван.

    Повечето от десетокласниците заявиха, че химията няма да е областта, в която ще се развиват, но тези часове представляват интерес за тях.

    Ивайло Налбантов, който мечтае да учи архитектура е убеден, че тези материали имат бъдеще в строителството.

    Като любопитни и практически приложими определиха новите си знания и останалите ученици.

    Гарова каза, че е удовлетворена от проведения час и се надява в бъдеще уроци, като този, да влязат в програмата по химия.  

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Пи
      Питане
      9 -6
      13:41, 6 окт 2016
      Има ли достатъчно чинове в кабинета по химия, защото като гледам, че учениците висят по перваза на прозореца, явно не достигат. Или пък учителката не може да ги застави да седната на местата си?
    • 2
      Пи
      Питам
      0 -1
      23:44, 6 окт 2016
      Говорим за утайки,не за ученици нали? Все пак е кабинет по химия..
    • 3
      Пи
      Питане
      0 0
      14:20, 7 окт 2016

      задължително ли е учениците постоянно да са по местата?
    • 4
      На
      На питащия с моя ник
      1 0
      16:47, 7 окт 2016
      Не разбира се! Само по време на учебния час.
    • 5
      За
      Завършил
      3 0
      18:16, 8 окт 2016
      Въпросната преподаватека все още ли поздравява учениците си с здравейте двадесет и първи или номер трети не тичайте в коридора! Чувствах се като в експериментална лаборатория където мишките нямат имена а номера...
    • 6
      Пи
      Питане
      0 0
      19:21, 29 окт 2016
      Ти пък.. всеки си има право да говори както си иска
    Последни новини