МО все пак ще купи двигатели от Русия, но чрез посредник

Министерството на отбраната все пак ще купи двигатели за изтребителите МиГ-29 от Русия, но чрез фирма посредник. Това стана ясно на брифинг, който министърът на отбраната Николай Ненчев даде, след като стана ясно, че обществената поръчка за доставката на двигатели е прекратена.

Намеренията на военното министерство към момента бяха да купи нови двигатели, но не от Русия, като трябваше да бъдат търсени възможности от други държави. "На този етап ние нямаме друга възможност. Трябва да подсигурим летателната годност на МиГ 29, така че тази забрана струва ми се не е съотносима към този казус", коментира Ненчев, цитиран от БГНЕС.

От "Авиостарт" са посочили като дата на производство на двигателите септември-октомври 2017 г., а като производител - руската "РСК-Миг". По същия начин стоят и нещата с доставката на ремонтирани двигатели - от документацията, предоставена от "Авиостарт", става ясно, че те ще бъдат ремонтирани в Чернишевския завод - производител на всички серии двигатели РД-33 за изтребителите МиГ-29, каквито МО търси, но едва през 2017 г.

Въпреки това МО има намерение да преговаря с "Авиостарт". 

„Това означава, че ще преминем към договаряне с участника, който до този момент в най-голяма степен отговаря на изискванията на възложителя”, каза Ненчев. Той подчерта, че МО преминава към пряко договаряне, за да постигнем по-добри условия както по отношение на цената, така и по отношение на сроковете.

От изказването му стана ясно още, че от руска страна "има воля" да бъде даден лиценз за това българските изтребители да бъдат ремонтирани в одържавения военен завод "Авионамс". 

От състезанието за доставка на нови и ремонтирани двигатели отпаднаха другите две фирми - Трейд Къмпани С.Р.Л. и Haltech Kft. Първата компания не представи документи, че притежава лиценз за внос и износ на продукти, свързани с отбраната, както и валиден сертификат за получаване на такива продукти. Фирмата не доказала също, че е предоставила банкова гаранция. Вторият участник пък не е доказал, че е регистриран в съответния публичен регистър.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    михал мишкоед
    9 -2
    12:38, 6 окт 2016
    Сега Бойко бива да прати тоя смешник да моли на крака Путин А с ястреба Плевню щяха да воюват с Руснаците и да превземат Москва Еййййй какви говеда ни управляват

Още новини

Последни новини