13 °C

3 начина да ви следят телефона

Всеки знае, че носенето на смартфон в джоба е като носене на личен тракер, който ни следи по всяко време. Осъзнаваме или не, ние жертваме много за удобството което ни предлагат мобилните устройства.

В замяна на бързото търсене, ние се отплащаме на Google с личните си данни.

За да поддържаме връзка със семейството и приятелите си, ние даваме на Facebook изключително много информация за себе си.

Все още не е ясно как играта Pokémon Go ще използва личната ни информация, но е добре да знаете, че вашите снимки, Bluetooth и дори батерията на смартфона ви може да се използва, за да ви шпионира. 

1. Премахване на метаданните за геолокация

Exchangeable Image File (EXIF) информацията е изключително удобна независимо дали сте професионален фотограф или аматьор. Тези данни се включват всеки път, когато правите снимка със смартфон или цифров фотоапарат. Тази EXIF ​​информация може да включва дата и час на заснемане, фокусно разстояние, местоположение, вида на камерата и ориентацията. Ако сте впечатлени от експозицията на една снимка, може бързо да погледнете EXIF данните и да я пресъздадете.

GPS координатите, с които са маркирани всички снимки, направени със смартфон (и много фотоапарати), са полезни в случаите когато искате да намерите снимки от други хора в близост до вашето местоположение или да покажете на останалите накъде сте се отправили, когато сте на път. В случаите обаче, когато споделяте в интернет снимки, които сте направили около вашия дом или офис, едва ли искате целият свят да узнае точно къде живеете или работите. За щастие, Facebook и Twitter автоматично премахват вградената информация, така че не е нужно да го правите вие, но това не се отнася за всички сайтове в интернет.

Какво можем да направим? Повечето смартфони дават възможност за премахване на метаданните за геолокация и това е изненадващо лесно.

За iPhone трябва да отидете в Settings > Privacy > Location Services и в близост до горната част на списъка с приложения, които искат да използват вашия GPS, ще намерите опцията „Camera“. Ако настройката е на „While Using the App“, променете я на „Never“.

За Android трябва да отворите приложението Сamera, да изберете менюто, а след това иконата на зъбно колело, за да видите „Settings“. Тук, в зависимост от устройството, трябва да видите опция „Location“, „GPS tag“ или „Geotag“, която следва да бъде деактивирана.

2. Bluetooth компрометира вашето местоположение и контакти

Bluetooth технологията е много полезна особено ако искате да използвате високоговорител, хендсфри или клавиатура със смартфона си. За съжаление обаче другите могат лесно да намерят устройството ви чрез Bluetooth. Този вид наблюдение е неприятно и може да се използва от магазини, например с рекламна цел.

Може би са ви казвали, че ако настроите устройството си като ‘неоткриваемо‘, хакерите не могат да го намерят и вие сте в безопасност.

Това твърдение обаче не е вярно.

Bluetooth Device Address (BDA) може да е скрит в Non-Discoverable режима, но хакерите може да използват скенери за откриване на вашия BDA дори когато този режим не е активиран. Най-големият виновник в тази инфилтрация са паролите по подразбиране, които се използват за повечето Bluetooth устройства: 0000 или 1234. Поради това, почти всеки може да се свърже с вашето Bluetooth устройство, след като вече знае адреса. Ето защо е важно всеки потребител да е наясно с проблема и да не използва Bluetooth.

3. Батерията на устройството ви може да ви шпионира

Това може да ви звучи странно, но е факт. Уебсайтовете и приложенията, могат да поискат информация автоматично от вашия смартфон за нивото на батерията и ако то е ниско, сайтът може да представи по-лека версия с цел пестене на заряда на батерията.

Това е възможно поради софтуера Battery Status API, който е част от HTML5 протокола и позволява на сайтовете да проверяват нивото на батерията на мобилното устройство, от което потребителят ги посещава За съжаление обаче проучванията показват, че някои услуги използват тази информация, за да шпионират онлайн дейностите ни. Софтуерът не уведомява потребителите за дейността си и следи най-вече за това кои интернет страници посещават те и кога. Иначе казано, всеки сайт, който използва Battery Status API може да има достъп до вашата история в браузъра.

Специалистите са открили и два скрипта, които се разпространяват свободно в интернет. Те целенасочено използват слабостите на Battery Status API именно, за да следят потребителите и да им дават виртуални идентификатори, чрез които да ги профилират. Според анализатори информацията може да се използва и за предлагане на различни оферти на потребителите. Uber например твърди, че когато батерията на телефона се изтощава, потребителите са склонни да приемат оферти, които са в пъти по-скъпи. Въпреки това компанията не позволява цените да се определят по този начин.

Какво можем да направим? Трудно е да се борим с тази практика. Данните се събират, ако батерията е почти изтощена, така че трябва да внимавате тя винаги да е заредена и да избягвате приложения, които я изтощават бързо.

 

Източник: digital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Динамичното развитие на проблемите ще ви постави в непривична ситуация. Мислете гъвкаво и не залитайте в крайности. С колегите не бива да споделяте всичките си вълнения. Ще предизвикате негативни обрати, от каквито нямате нужда сега. Обърнете внимание на семейството си. Там ще получите топлината, която ви липсва в живота.
13 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят е благоприятен за бизнеса ви, не спирайте да работите, особено, ако договореностите ви са свързани със срокове и конкретни ангажименти. Споделяйте намеренията и чувствата си с човека до вас, това ще ви сближи повече и даде сили да се справите с всичко, без да усещате умората и напрежението.
13 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Хубав и запомнящ се ден за представителите на знака. Всичко се получава дори по добре, отколкото сте го искали. Има от какво да сте удовлетворени. Чувствате се уверени и щастливи с пътя, който сте избрали. Близките ви много ви помагат в това отношение. Окончателно отпадат неизвестните около предстоящо пътуване в чужбина.
13 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще бъдете еднакво активни в много посоки, защото сте в добра форма. Деловите представители на знака ще решават административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Отношението на другите към вас ще повиши собствената ви увереност и ще повярвате в творческите си и професионални възможности. Възползвайте се от момента.
13 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Без излишен шум, целенасочено и не без доза самочувствие ще следвате програмата си. Очакванията ви са реални, скоро ще се поздравите с постигнати резултати, подобряващи позициите ви и не на последно място доходите. Привлечени сте от славата и колкото и да съзнавате, че е преходна не спирате да я желаете.
13 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успешно ще решите проблем, възпрепятствал досегашните ви отношенията с интимния партньор или друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени в изискванията си. Всеки има нужда от лично пространство, не натрапвайте своето. Стресът от деня компенсирайте в тиха, романтична обстановка вечерта.
13 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Починете си и оставете настрана всички ангажименти, които могат да бъдат отложени. Притеснявате се излишно относно развитието на професионален въпрос, всичко ще приключи далеч по-лесно и по-скоро. Близък човек ви зарежда с настроение. Въодушевявате се от възможност, която откривате за двама ви.
13 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вслушайте се във вътрешния си глас и хоризонтите ще се отворят за вас. Прозорливостта ви ще се окаже полезна – нужна ви е повече свобода и финансова независимост. Здравословен проблем ще продължи да ви създава напрежение и е крайно време да отделите повече от времето си за себе си.
13 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможни са затруднения в общуването, но бързо ще влезнете в общия тон и ще подобрите отношението си към детайлите. С цената на повече усилия ще намерите правилното решение на проблем, който ви притеснява. Настроението и самочувствието ви ще се подобрят от новостите, които предстои да научите.
13 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от делата, които движите ще се развиват според очакванията и вложената в тях енергия. Успехите ви ще зависят най-вече от прецизиране на детайлите, в което по-добри от вас няма. Денят не е подходящ за започване на нови професионални задачи, за сметка на това ще бъдете вдъхновени за начало на нова интимна връзка.
13 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешният ден ви предлага разнообразни възможности. За онези от вас, за които денят е работен ще има предостатъчно възможности за изява. Не се колебаете да излагате твърдо мнението си и сте готови да понесете последствията от тази си смелост. Имате шанса да възстановите добрите си взаимоотношения с човек, на когото държите. Не го пропускайте.
13 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Усилията ви често остават неоценени, но не се чувствайте онеправдани, света ви възприема добре. Вярвайте, това, което очаквате ще дойде скоро. Бъдете търпеливи и продължавайте в същия дух. Радостни събития ще подобрят настроението ви и ще ви заредят с позитивна енергия.
13 ное 2019
Последни новини