Безплатна енергия от Intel за мобилни устройства

Intel заяви в петък, че разработва технология произвеждаща безплатна енергия от околната среда. Так устройства като мобилните телефони ще могат да работят без да се зареждат дълго време.

Компанията работи над сензори, които могат да събират енергия от източници като слънчевата светлина или топлината на човешкото тяло. В бъдеще такава енергия може да се използва за осигуряване на захранване на персонални електронни устройства.

Вече има часовници, които работят като преобразуват човешката топлина в енергия, както и прототипи на смартфони, чийто дисплей се използват и за слънчеви батерии. Intel работи и над начин за събиране на енергия от движението на бутоните на телефона от потребителя. Излъчването от клетъчните телефони или ТВ сигналите също може да се използва за създаване на енергия необходима за устройствата.

Първите опити на Intel са за сензори, които се захранват сами. Самопрезареждането им позволява да работят без човешка намеса. Пример за такъв сензор е датчик вграден в стена предаващ информация за движението на сградата и използващ енергия от излъчването от близката клетка на мобилен оператор.

От Intel са проектирали и самозареждащ се имплантант, който наблюдава телесните функции за човек и предава информацията безжично. Все още разработката е в процес и няма произведена реална бройка. Тези сензори използват само малка частица от необходимата енергия за мобилните устройства и ще трябва доста време докато се използват тези технологии за зареждането на масовите мобилни устройства. Но основата е поставена вече.



Източник: idg.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини