Оставки във Фонда за лечение на деца, протест срещу Пилософ

Двама от членовете на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца напуснаха Фонда през последните дни, а днес се очаква още една оставка. 

Десислава Хурмузова от инициативата "Спаси, дари на..." подаде оставка в петък, а два дни по-рано от Обществения съвет се оттегли и националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева.

С оставката на Десислава Хурмузова от Съвета са оттегля и самата инициатива, а не само нейният представител. 

Очаква се днес оставка да подаде и Красимира Величкова от Българския дарителски форум, като с нея да се оттегли и самият Форум. 

Причината за оставките са забелязани редица нарушения от членовете на Обществения съвет, сред които подмяна на решения и медицински експертизи, забавяне на протоколи, както и липса на диалог с директора на Фонда за лечение на деца и с Министерството на здравеопазването, обясни пред БНТ Десислава Хурмузова.

На заседание гласуваме едно нещо, после ни се предлага да подпишем протокол, според който сме решили друго. Мислехме, че това се дължи на некомпетентност и несъзнателни грешки, сега вече става ясно, че грешките са абсолютно съзнателни, коментира Хурмузова. 

Недоволство има отдавна, но фактът, че вече е напуснало и медицинско лице, а не само представители на организации и медии, показва, че причините за недоволството са доста принципни, допълни Мария Чернева, представител на БНТ в Съвета. 

От Обществения съвет засекли и подменени медицински становища. Сигналите до директора на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ и до Министерството на здравеопазването остават без отговор. 

Сега местата на оттеглящите се организации трябва да бъдат заместени с други, но реално няма такива организации, които да ги заместят, коментираха още членовете на Обществения съвет, като допълниха, че сега вероятно от министерството еднолично ще бъдат назначени хора в Съвета. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини