За 10 дни да се разглежда всяка заявка за лечение на дете, обеща Москов

Фондът за лечение на деца ще заработи с нови правила и информационна система. Досега той не е разполагал със собствено деловодство. Това казаминистърът на здравеопазването Петър Москов в сутрешния блок на БНТ.

Министър Москов заяви, че досега, когато постъпи заявление от дете, то дори не е влизало в деловодна система, от която да е видно какво се случва. Така преписка, постъпила  ноември 2015 г. все още не е получила своето експертно становище.

Министърът пое политически ангажимент – този процес за разглеждане на постъпило заявление да бъде сведен до 10 дни, като това става по прозрачен начин с ясна информационна система. 

Това е ангажимент, който и аз, и директорът на фонда ще поемем”, заяви министър Москов. Относно напрежението между обществения съвет и новия директор на фонда, министърът коментира, че не е лошо да има такова.

Министърът подчерта, че смисълът на този фонд е да няма нито едно дете, чиято потребност да не бъде задоволена. Здравният ни министър отново бе категоричен, че фондът ще заработи и вече работи, така че подобни забавяния няма да има.

Министерството няма нищо общо с разработката, осъществена от ГДБОП и прокуратурата”, посочи отново Москов. 
Припомняме, не за първи път министърът отрича каквато и да било съпричастност към разследването на бившото ръководство на Фонда за лечение на деца и показната операция на 20 април. Министър Москов по спешност назначи за нов директор на фонда - доктор Владимир Пилософ. До този момент няма информация за развитието на разследването.

На зрителски въпрос за инвитро процедурите, здравният министър коментира, че тази година държавните фондове за инвитро процедури са увеличени с два милиона лева
„Огромната част от организациите, които наричат себе си пациентски са организации с договори с финансиращи компании и в тази битка те следват този интерес”, коментира министър Москов многобройните различни искания на пациентските организации.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини