Димитров дава на съд македонеца, поругал наш паметник

Ще осъдя вандала, потрошил паметника на Каймакчалан

НАВРЪХ Деня на Независимостта на България македонски вандали организирано счупиха паметника на загиналите ни бойци на връх Каймакчалан.

Македония е бойно поле на българската армия в четирите от петте войни, които води България след Освобождението. Костите на над 155 хиляди български войници и офицери са останали там.

Техните останки са погребани в 505 военни гробища, братски могили, увенчани с паметници, част от които издигнати веднага след Първата световна война, други в периода 1941-1944 г.

Всички те са безпощадно вандализирани след постановление на югославското правителство от 1966 г. - премазвани са с булдозер, взривявани с динамит, натрошавани с чукове.

Оцелели са тук-там някои от тях, но задължително са избити и натрошени надписите на български език, а някои дори са преоформени като паметници на сръбски герои.

Едва когато Македония стана независима, организации, между които, без да звучи самохвално, и моята “Плиска” започнаха с цената на големи трудности да реставрират някои от тях.

“Плиска” се погрижи за 10 - гробището в Ново село, Струмишко, със 71 паметника, с. Мало Чичево и Дретово, Гевгелийско, Беранци, Битолско, в което почиват 250 български войници, и др. Едно гробище възстанови пловдивският бизнесмен Лука Станчов, а друго в Прилеп - военното министерство.

Македонците нямат основание да отказват възстановяването на военните ни гробища, тъй като са подписали Женевската конвенция, в която е записано, че никоя страна не може да откаже такъв акт, независимо от това за чия кауза са се сражавали войниците.

Но македонската страна успява да създава всякакви трудности и въпросът нееднократно е поставян в ЕС.

Действа се перфидно. Разпространява се примерно сред иманярите слух, че на българските войници е плащано със златни левове и те са погребвани заедно с тях. Пред очите ми иманярите унищожиха гробищата в с. Хурка, щаба на ген. Вазов.

Връх Каймакчалан е висок 2250 м - колкото Черни връх. Той е на самата днешна македоно-гръцка граница. Там в продължение на 40 дни се водят боеве между 4 български полка от българската армия и сръбски, гръцки и френски войски. (Това е една от битките на Солунския фронт през Първата световна война).

Сраженията могат да се сравнят с тези при Дойран, но там ген. Вазов е имал достатъчно време да построи нагъсто бетонни бункери, които спасяват войниците.

Докато при Каймакчалан има само плитки окопи до кръста и даваме ужасяващи жертви - над 3 хиляди души. Но и противниците са обезкръвени - сърбите дават 6 хиляди жертви, гърци и французи - по 2000.

В една безлунна нощ българското командване преценява, че е безсмислено от стратегическа гледна точка да се защитава върхът и войската се оттегля на завоя на река Черна, където остава до края на войната. Това е една от най-големите военни победи в новата българска история.

Ще заведа дело срещу вандала журналист Миленко Неделковски, защото паметниците са наша държавна собственост, и ще го осъдя.

 

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    P
    p
    1 0
    13:55, 24 сеп 2016
    И какво като го осъди Той ще го премести от левия в десния крачол Бат Божо като фолкпевачките гледа как да е в медиите та да не го забравят него пенсионера
Последни новини