Българинът – ислямист остава зад решетките

По искане на Специализираната прокуратура, съдът взе най-тежката мярка за неотклонение спрямо Иван Захариев, обвинен в подготовка за тероризъм.

21 годишния Иван Захариев, известен и като Джон Захариев, е с двойно гражданство - българско и австралийско и от няколко месеца на територията на България се подготвя, за да се включи в редиците на терористичната групировка Ислямска държава на територията на Сирия.

Разследването е започнало по сигнал на ДАНС. Няколко месеца са събирани доказателства, като са използвани и специални разузнавателни средства. Установено е, че задържаният е контактувал чрез Интернет с лица, занимаващи се с тероризъм и проповядващи радикален ислям, пътувал е веднъж до Сирия и предприел самоподготовка за включване в редиците на Ислямска държава, като се е обучавал в стрелба с огнестрелни оръжия по стрелбища в столицата и страната.

На 20.09.2016 г. прокурори, агенти на ДАНС и специализирани екипи за задържане при СДВР извършиха множество претърсвания и изземвания, при които бяха открити и иззети множество вещи, сред които екстремистка литература. Иван Захариев е привлечен като обвиняем и е дал обяснения, но не се признава за виновен.

Разследването ще приключи в максимално кратки срокове. 

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини