Таксиметровите водачи ще преиздават удостоверенията си без да полагат изпит

Таксиметровите водачи ще преиздават удостоверенията си без да полагат изпит. За това се договориха министърът на транспорта Ивайло Московски и представители на таксиметровия бранш в понеделник, съобщи пресцентъра на Министерството на транспорта.

В момента има изискване след изтичане на 5-годишната валидност на удостоверението за водач на лек таксиметров автомобил, шофьорите да полагат отново изпит.

Подобно изискване няма при други професии, поради което е редно преиздаването на документа да става административно, след заплащане на съответните такси, е позицията на таксиметровия бранш.

Министър Московски заяви, че подкрепя искането на бизнеса и ще разпореди това изискване да отпадне.

Превозвачите поставиха и други въпроси, свързани с тълкуването на законодателството, относно организацията на таксиметровата дейност и изискуемите документи, при проверка на водачите и превозвачите.

Транспортният министър каза, че трябва да бъдат преразгледани и уточнени понятията в нормативните текстове, които регламентират работата на превозвачите и таксиметровите водачи. Целта е да бъдат избегнати различни тълкувания, което води до затруднение, както за контролните органи, така и за бранша. Необходимо е да се създаде механизъм, който да позволи на таксиметровия бизнес да работи и да се развива, както всички други търговски дейности, каза Московски.

Източник: http://www.mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини