МВР: 70% от бежанците са млади мъже от Афганистан

По-голямата част от мигрантите вече не са семейства, бягащи от Сирия и Ирак, над 70 на сто вече са млади мъже, предимно от Афганистан.

Това съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев по време на конференция "Бежанската криза - национални рискове, регионални измерения и мерки за овладяването й", организирана от КНСБ, предаде БТА. 

Той посочи, че голяма част от тези хора са в юношеска възраст, която обаче в Афганистан се приема зареалистична за пращането на младия мъж на гурбет. 

По думите му ситуацията с бежанската криза в България е стабилна, не ескалира, но профилът на мигрантите тази година е различен. 

Според Гунев по въпроса какво се прави с нелегалните мигранти все още няма общ подход в Европа. 

"Ако ние утре кажем, че афганистанците нямат право на бежански статус, защото са икономически мигранти, нямаме ход на европейско ниво. Европа тепърва сключва споразумение с Афганистан да могат принудително тези хора да бъдат връщани там", подчерта зам.-министърът.

Филип Гунев увери, че в момента българската граница се охранява много по-добре от когато и да е било. Многопластовият модел на охрана е модел, който се прави за първи път в Европа, изтъкна той. 

"В Харманли ще се помъчим да се обособят по-малки центрове от затворен тип и броят на хората, които свободно циркулират да бъде намален. Проблемите възникват, когато 20 години по-късно не си ги интегрирал. Това, което предприемаме за ограничаваме на рисковете от държанието на мигрантите, е, че разширяваме домовете на миграция. Кризисните центрове ще са временни и ще се постараем да са извън населени места, от затворен тип“, заяви още той и уточни, че те ще са от фургонен тип, цитира го "Фокус". 

Бежанците - в ограничена зона

Предвижда се ограничаване на движението на бежанците само в определена зона, а не както е сега - в цялата страна, съобщи пък председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Петя Първанова . 

Това ще стане с промяна в Закона за убежището и бежанците. 

"Миналата година бежанците от Сирия не създаваха такива проблеми, както сегакандидати за убежище от други националностиРолята на ДАБ е да помагаме на тези хора и да гарантираме сигурността на българските граждани. Не можем да гарантираме, че лицата, искащи международна закрила, ще създадат проблеми или не", каза Първанова. 

От 10 септември вече съществува първото помещение от затворен тип за кандидати за убежище. Там се настаняват хора само в определени случаи, когото лицето може да се укрие, или при нарушение на обществения ред.

Редовно се правят срещи с бежанците и им се обяснява редът в страната, защото често те са и неграмотни. Вече има 36 деца на бежанци, които учат български език в три училища. 

"В момента кандидатите за убежище могат да работят след деветия месец на пребиваването си, но може би е добре да се върне старият срок от три месеца. Ако едно лице не бъде интегрирано, ще отиде неминуемо в един контингент, който създава проблеми на националната сигурност", коментира още Първанова. 

144 случая на непридружени деца само за месец 

Само през юли тази година е работено по 144 случая с непридружени деца от различни страни, като понякога случаите са много тежки, обяви министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на кръглата маса. 

През август случаите на непридружени деца са пет, а през септември е работено по нови три. 

Русинова очерта трудностите пред социалните работници и отделите за закрила на детето - установяване на самоличността на децата и тяхната възраст, липса на информация за здравословното им състояние, езиковата бариера, липса на кради. 

От КНСБ пък заявиха, че напрежението с бежанския поток ескалира с всяка изминала седмица и настояха да се търси баланс между правата на работещите българи и мигрантите. 

В петък вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че след скандала с обществената поръчка за извозване на мигранти, спечелена от фирма на каналджия, е намерена възможност"Гранична полиция" сама да превозва бежанците с автобуси. 

Междувременно Европейската комисия одобри искането на България за спешна помощ иотпусна 108 милиона евро за управление на границите и справяне с бежанския поток. Останалите 52 млн. от поисканите 160 млн. ще бъдат одобрени през следващите седмици.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини