Европейските лидери се събират в Братислава в опит да върнат доверието към ЕС

Лидерите на ЕС се събират днес в Братислава, за да обсъдят бъдещето на общността след Брекзит. Великобритания няма да е представена на масата за преговори за първи път след решението на гражданите й да прекратят членството си в съюза. Лидерите ще трябва да решат какви действия да предприемат, за да спрат спекулациите за задълбочаващата се дезинтеграция в съюза и да върнат доверието на гражданите в европейските институции.

Като водеща тема се очертава сигурността. В седмиците преди срещата в словашката столица Франция и Германия заговориха за съживяването на идеята за единна европейска армия – нещо, което срещаше твърдата съпротива на Великобритания заради опасения за конкуриране на функциите на НАТО. След решението за Брекзит обаче темата отново бе върната в дневния ред, особено на фона на мигрантската криза и все по-честото говорене за необходимостта от опазване на външните граници на ЕС. За това намекна и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в годишната си реч за състоянието на съюза в сряда.

Очаква се да бъде отделено внимание и на проблема с охраната на българската граница, явяваща се външна за Европа. В речта си Юнкер заяви, че до края на октомври още 200 европейски гранични служители и 50 транспортни средства трявба да бъдат изпратени у нас. По време на визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в България тази седмица министър-председателят Бойко Борисов изтъкна, че ще иска да получи незабавно от ЕС 160 милиона евро, които да се използват за охрана на границите от мигранти. Орбан го подкрепи с думите:"Ако можем да дадем 3 млрд. евро на Турция, които не са в Европейския съюз, тогава е невъзможно да не може да дадем 160 млн. евро на българите, които са в ЕС".

Вчера ръководителят на кабинета на унгарския премиер Янош Лазар потвърди, че се очаква в Братислава страните от централна Европа да направят общо предложение за подпомогане на България в опитите й да охранява границата си с Турция в мигрантската криза.

Темата стана особено чувствителна след опита за преврат в южната ни съседка и многократните предупреждения на властите в Анкара, че ако гражданите й не получат безвизов достъп до Европа, тя ще спре да изпълнява споразумението по връщането на нелегалните мигранти.

Бежанците остават една от темите, предизвикващи най-големи спорове сред страните членки. Едни от най-големите противници на политиката на отворени врати са държавите от т.нар. Вишеградска четворка (Унгария, Словакия, Полша и Чехия). Напоследък зачестиха техните срещи под различен формат в опит за намиране на собствен подход към проблема. Очаква се на срещата в Братислава те да влязат в спор с германския канцлер Ангела Меркел, която с решението си да отвори границите за всички бежанци получи доста критики както у дома, така и в чужбина.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини