ЕС реже бедните заради бежанците

ЕС планира да ореже парите за бедните региони в Европа, които ще бъдат пренасочени към фондовете за бежанците, съобщи „Ройтерс“.

Европейските правителства са подкрепили идеята на Европейската комисия да увеличи парите за фондовете за справяне с бежанската вълна. През 2017 г. средствата за имиграцията и сигурността трябва да се овеличат с 25% спрямо тази година.Така бюджетът за имиграцията ще възлиза на 5.8 млрд.евро.

Средствата трябва да бъдат насочени към окрепване на външните граници на ЕС, заселването на имигрантите и тяхната интеграция. Част от финансирането ще отиде за справяне с кризата във външните от ЕС фактори, отговорни за бежанската криза.

Планира се и увеличение с 9% на проектите за насърчаване на растежа и създаване на работни места. Така те ще достигнат 19 млрд. Евро. Средствата за развиващите се региони ще бъдат ограничени с 24%. Основната част от парите във фондовете за развитие отиват за страните в Източна Европа. Някои възприемат това решение като възмездие срещу страните от региона. Много от тях се противопоставят на идеята за въвеждане на квотен принцип за рапределяне на бежанци в ЕС. Европейският съвет вече се съгласи да намали бюджета на Съюза със 7% за следващата година. Решенията трябва да бъдат обявени по време на среща на Европейския парламент през ноември.

Източник: fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини