Гъбите могат да спасят хората и планетата

Малко хора знаят, че хората са по-тясно свързани с гъбите, отколкото с което и да е друго живо същество. Някои от основните молекули в гъбите (форма на гъбички) присъстват в човешкото хранене ot толкова дълго време, че телата ни сега зависят от тях.

Гъбите са суперхрана, една от най-благоприятните за здравето храни на планетата, и около 50% от ядливи гъби се считат за функционални храни, което означава, че те имат потенциално положително въздействие върху здравето надхвърлящо обикновеното хранене. Многобройни научни изследвания показват, че гъбите са полезни за предотвратяване и лечение на сериозни здравословни проблеми и за подобряване на общото здраве. В действителност, изследванията показват, че над 200 състояния могат да се повлияят добре от консумацията на гъби и тя е води до 100 различни полезни ефекти за организма, пише FoodRevolution.

Хранителната стойност на гъби
Гъбите имат висока хранителна стойност - те са с ниско съдържание на калории, но са голям източник на фибри и протеини, което ги прави много добри при диета на растителна основа. Те също така осигуряват много важни хранителни вещества, включително витамини, селен, калий, мед, и (по-специално, когато са изложени на слънце) витамин D. И въпреки че те са обикновено бели, гъбите съдържат антиоксиданти колкото цветните плодове и зеленчуци.

Укрепване на имунната система с гъби
Проучванията също така смятат, че яденето на гъби може да ви даде впечатляващи имунни стимулиращи ползи. Клинично проучване, проведено в Университета на катедра Food Science и Human Nutrition Флорида установи, че яденето на шийтаке гъби дневно подобрява имунитета - по начин, който не се намира в някакви налични в момента фармацевтичните лекарства. И обикновените бели печурки, както и други видове гъби, също могат да имат противовъзпалително мощност.

Консумирането на гъби може също да помогне за предотвратяване на инфекции на дихателните пътища, се казва в 2012 проучване, публикувано в Nutrition. Плюс това, гъби могат да бъдат в състояние да променя чревната бактерия към по-добро, което също може да помогне за лечение на затлъстяване, според 2015 проучване, публикувано в списание Nature.

Отслабване с гъби
Гъбите имат висока хранителна стойност с малко калории и малко мазнини. Те също така съдържат два вида диетични влакна, бета-глюкани и хитин, които дават ситост и намаляват апетита. В едно проучване, изследователите хранели учатсниците с по-малко месо и повече гъби на мястото на месото. Само за една година хората станали по-здрави, загубили наднормено тегло, кръвното им налягане и холестерола се нормализирали..

Гъби срещу рака
Гъбите съдържат клас на протеини, наречени лектини, които се свързват с анормалните и раковите клетки и бележат клетките за унищожаване от имунната система. Според статия, публикувана тази година в Molecules гъбите помагат в борбата с рака на гърдата, хепатоклетъчен карцином, рак на маточната шийка, рак на панкреаса, рак на стомаха и остра левкемия и това е установено от многобройни изследвания. Освен това, в различни видове гъби са открити антитуморни съединения.

Ракът на гърдата е вторият най-често срещан рак сред американските жени и са проведени много изследвания за действието на гъбите срещу рака на гърдата. В едно изследване на 2000 жени, проведено от изследователи от Университета на Западна Австралия в Пърт, жените, които консумират над 9 г. пресни гъби всеки ден е 64% по-малко вероятно да развият рак на гърдата.

Гъбите са добри за планетата
Гъбите са добри за храна на хората, но те са добри и за планета. Световноизвестният миколог Пол Стейметс обяснява как гъбите може да решат някои от най-неотложните и сериозни проблеми в популярната си TED лекция. Ето какво могат гъбите:
- да ликвидират нефтени разливи
- да абсорбират замърсяването във ферми
- да преборят едрата шарка и грипните вируси
- да помогнат в борбата с насекомите
- да обогатяват средата, като я подготвят за ферми и нови гори
- да станат устойчив източник на гориво за бъдещето

Гледайте видеото, за да разберет повече за това как гъбите могат да помогнат да се спаси света:

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини