14 °C

Разкопките на Църквището разказват как едно светилище се превръща в обор

Изображение 1 от 2

  Археологическите разкопки на Църквището продължават да разкриват тайните на живелите по тези места хора. Те проследяват как мястото от религиозен център започва да губи този свой статут.

  Все по-ясно е очертан пътят на тракийско светилище, което преминава в християнски храм и най-вероятно преди да бъде забравено напълно, се превръща от духовно и религиозно място в нещо далеч по-прозаично - къшла, която е приютявала животни, т.е нещо като обор.

  Тази година 14-те студенти от Шуменския университет, водени от доц Иво Топалилов, са намерили две оброчни плочи, монети, бронзова обеца, множество керамични фрагменти от 4 до 6 век, както и предмети, използвани в раннохристиянските литургии и част от интериора на раннохристиянската базилика– фрагменти от бронзови кандила, стъклените чашки от полилеите, скоби за поддържане на иконите и други артефакти.

  Двете оброчни плочи са останали от тракийското светилище, което доцентът проучи миналата година. Още в самото начало на разкопките преди 8 години, са разкрити и други плочи, които издигат тогава тезата за наличието на тракийско светилище на това място. Откритите впоследствие цели и фрагментирани други мраморни оброчни плочки доказват убедително направената хипотеза за наличието на светилище, в което се почитали Хера, вероятно Зевс, но и Тракийския конник. За пръв път обаче тази година археолозите попадат на епиграфна оброчна плочка, т. е. с надпис. В открития фрагмент ясно се чете една дума - „Хера“, съпругата на Зевс.

  От светилището не е запазено почти нищо – при изграждането на раннохристиянската базилика зидовете му са разрушени до основи, което не позволява дори да се определи неговия размер. Единствено пластът от кирпич подсказва къде е било разположено. Вероятно в него е имало тухлени зидани колони, както сочат откритите сегментни тухли. Те обаче впоследствие, при изграждането на базиликата, вече не са се използвали по предназначение и не случайно върху една от тях дори се открива и християнския символ – кръстът. По този начин строителният материал от светилището впоследствие е изцяло използван при изграждането на базиликата.

  Тракийското светилище е унищожено от пожар. От кого? От готите, които върлували из Тракия необезпокоявано между 376 и 379 г. или е свързано с християнизирането на региона? Известно е, че в някои от случаите християните унищожават някои от езическите светилища, но това не е масова практика.

  Ако все пак са готите, а те са християни ариани, унищожавайки тракийско светилище, те покръстват селското население в арианската ерес.

  Тази година окончателно става ясно и кога е построена базиликата – в края на 4-ти, началото на 5 век. Това е времето на наследниците на Теодосий І, който разделил Римската империя на две части за синовете си Хонорий и Аркадий.

  Известно е, че самият Теодосий е привърженик на никейската догма, а един от основните начини за „борба” срещу арианската ерес и налагането на православието е било именно създаването на нови свещени за християните места, т. е. такива, които не са били свързани с арианите. В този смисъл нашата базилика може да се разглежда именно като следствие от тази целенасочена императорска политика.

  Много по-ясни са очертанията на базиликата, която през годините на разкопки разкри не само своята основна част, но и прилепения към нея параклис с нетрадиционна украса, състояща се от кръстове върху тухлите на пода. Любопитството на археолога е насочено към въпроса на кой мъченик е посветен той? Строен е някъде между 5 и 6 век, според градежа, който е на кал и е по-груб. Вероятно обаче в тази част църквата е била допълнително украсена с полихромна (многоцветна) мазилка, което е в констраст с останалата част от църквата, чийто стени са били измазани с бяла хоросанова мазилка. Синьо, зелено, жълто, червено и кафяво са били цветовете на стенописите.

  Поради заплахата от варварските нашествия, към края на VІ в. – първата четвърт на VІІ в. базиликата е била изоставена. Тогава е пострадала фатално и разположената в близост крепост на „Хасаря”.

  Любопитно е откритието, което прави доцентът за структурите, известни в археологията като „овалите“. Те представляват овали, очертани от немного високи зидове. Основите на тези зидове са направени от големи, необработени камъни, като във височина продължават с паянтов градеж - колове, преплетени с клони и измазвани с глина. Има различни предположения за тяхното датиране, но вече е сигурно, че се отнасят във времето след края на VІ в., тъй като са разположени върху руините на базиликата. Все пак остава въпросът кога след късната античност е построен овалът? Намерено е известно количество керамика от 12-13 век, която може би датира тези овални дворове, но има и друго предположение - 19 век, т. е. в случая става въпрос са т. нар. „къшли”.

  Защо се губи паметта за църквата е любопитен въпрос. Паметта за базиликата явно се запазва в самото наименование на мястото - „Църквище“, но вместо да се възстанови църквата, се изграждат стопански постройки.

  А според археолога историята на базиликата става още по-тъжна от факта, че в някои зидове на къщите в село Драгойново се забелязват камъни, очевидно обработвани от майсторите, градили базиликата и тракийското светилище.

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Ам
   Амин
   3 -6
   11:10, 18 авг 2016
   Днес, на този светъл празник - Успение на Св. преподобни Иоан Рилски Чудотворец, хората се информират и занимават с второстепенни неща, при това свързани с езичество. Срам. Свети Йоан Рилски е казал: "Новопокръстените люде от единокръвния свой народ утвърждавайте във вярата и ги наставлявайте да изоставят непристойните езически обичаи и злите нрави...".
   В името на светеца, отидете на църква и се помолете за изцеление. Един Бог може да помогне.
   • Въ
    въпрос
    3 0
    11:04, 19 авг 2016
    А какво мислиш за Църквата на Летящото Спагетено Чудовище? Подали са молба за официална регистрация като вероизповедание в България.
   • 44
    445
    3 0
    21:25, 20 авг 2016
    Амин - ненормалник .
  • 2
   Въ
   въпрос
   0 0
   11:20, 19 авг 2016
   Допълнителна информация:
   "Признаха Църквата на... спагетеното чудовище "
  • 3
   Па
   пастир
   1 0
   15:56, 19 авг 2016
   Ей Амине, ти някакво обяснение защо храма се е превърнал в обор ще дадеш ли? Или си слаб по история?
  • 4
   12
   123
   3 0
   10:57, 20 авг 2016
   Кирякова, хайде махай го този амин от форума, че ми писна на манерката от него.
  • 5
   На
   наблюдателен
   1 0
   08:27, 21 авг 2016
   По времето на Свети Йоан Рилски, цялата територия на България отдавна е била покръстена в Християнството. Както разкриват сега археолозите, храмовете на тева място са ранно християнски и датират 4-5 столетия преди да се роди въпросният светец. Хубаво го цитира Амин светеца, но замисля ли се кои са тези новопокръстени люде, които ще се новопокръстват 5 века след като ние тука всички сме били покръстени? Логично е "новопокръстените люде" от времето на Св. Йоан Рилски, да са тези варварски нашественици, които няколко века преди това, са разрушили ранно християнските ни храмове и са строили обори върху тях ..

  Хороскоп за 20.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Очаква ви ден, който ви предлага разнообразни възможности. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го прекарате, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Използвайте даденостите и бъдете полезни с уменията си. Повярвайте, ще бъдете оценени, а и вие самите ще се почувствате по-добре. Хобито ще ви достави удоволствие, а превърнете ли го в основно занимание, ще спечелите повече. Други ще обмислят промени, свързани с работата или пътуванията.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  В каквото и настроение да сте днес, не създавайте напрежение около себе си. Нещата ще се подреждат и без да влагате много нерви, бъдете по-спокойни и усмихнати. Нечия близост ви прави щастливи и внася сигурност в живота ви. Оценете го и се усмихнете, светът е по-добър, когато и вие сте добри към него.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Чуждите неволи ви причиняват страдания и това ви прави раздразнителни. Помогнете, но не изпадайте в крайности. Животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви, ако изправите собствените си грешки. Среща с приятел ще ви помогне да се отпуснете. Други ще посветят от времето си в овладяване на нови знания или изучаване на чужд език.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате желание за почивка, но и няма да пренебрегнете задачите си днес. Стремежът ви за победа ще ви държи в будно състояние, като наред с това ще показвате и правилното отношение към събитията около вас. Ще се почувствате горди от себе си, запазвайки и уважението на околните.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Без излишни вълнения ще разпределите задачите си и ще намерите време за всичко, което предвиждате за днес. Във възможностите ви е да задоволите и желанията на близките си. Това ще ги зарадва и ще подобри настроението и бита им. Предстоят ви незабравими мигове заедно. При водене на преговори бъдете максимално ясни и не изпадайте в излишни монолози.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си. Денят е създаден точно за това.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най - вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Разнообразие от възможности и добро настроение за представителите на знака. С каквото и да решите да се занимавате, едва ли ще ви е скучно дори за момент. Получавате интересно предложение, на което няма да откажете. Ще ви се наложи да се съгласите със свой близък по важен въпрос.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не идеализирайте прекалено партньора си за да не останете разочаровани от него в един момент. Стремежът ви към независимост ще ви отдалечи от всеки, дръзнал да се доближи до вас. Сами си създавате предпоставки да страдате, като прехвърляте вината върху чуждото несъвършенства.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате известни колебания днес относно по-нататъшните си действия на работното място. Изправени сте през труден избор, затова не избързвайте с решението си. Посъветвайте се с хората около вас и се опитайте да разберете и тяхната гледна точка, което ще ви бъде от огромна полза. В личен план си очаква временно разминаване с любимия човек.
  20 сеп 2020
  Последни новини